Larmet: Personal stoppar papper i munnen på boende – för att de ska hålla tyst

Omsorgspersonal på ett särskilt boende i Karlshamn har lex Sarah-anmälts efter att personer vittnat om att de stoppat papper i munnen på boende.

”Vi orkar inte höra på ditt skrikande, du måste tänka på andra som bor här förstår du väl?”, ska en anställd ha sagt åt en vårdtagare enligt anmälan. Nu ser kommunen allvarligt på händelserna.

Flera anställda inom omsorgen i Karlshamns kommun ligger bakom den lex Sarah-anmälan som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg. Anmälan berör ett av Karlshamn kommuns särskilda boenden, där personal använt sig av olämpliga metoder enligt personerna som slagit larm. 

Enligt anmälan ska det ha varit ett tillfälle då en vårdtagare ropade: “Hallå! Hör ni mig?”, varpå en anställd reste sig upp och skrek ”Vad skriker du om nu igen?” och ”vi orkar inte höra på ditt skrikande, du måste tänka på andra som bor här förstår du väl?”. 

OBS: Personen på bilden har ingen koppling till händelsen. Foto: TT

Personerna bakom anmälan menar att vårdtagaren fick sitta där inne och skrika, utan att få hjälp, det skriver Expressen.

Kallades psyksjuk idiot

Ett annat tillfälle som tas upp i anmälan är ett då en anställd ska ha uttryckt sig på följande vis, om en boende: 

”Flyttar ni inte på den psyksjuka idioten som är felplacerad snart så sjukskriver jag mig”, detta enligt anmälaren.

Personen som gjort anmälan hade senare pratat med vårdtagaren som kallades “psyksjuka idioten”, och denne hade sagt att personal brukar ”stoppar papper i munnen för att jag inte ska skrika”.

Samma vårdtagare ska enligt anmälan ha fått sitt larm borttaget, då personal tröttnade på att personen i fråga använde det ofta. 

"Vi bedömer det som att det har inneburit en allvarlig risk för vårdskada och att det ökar risken för att någon av de…

Gepostet von Newsners bästa am Mittwoch, 20. Mai 2020

Anmälan mot anställda på boendet vittnar om en aggressiv ton, och att “flera starka individer lägger sin personliga värdering i sin yrkesroll”. Detta framgår i anmälan enligt Expressen.

SVT Nyheter Blekinge har pratat med Torill Skaar Magnusson, som är omsorgschef på Karlshamns kommun. Enligt henne håller kommunen på med en utredning för att klargöra vem som gjort vad, då dessa personer riskerar att förlora jobbet. 

– Det här är allvarligt, olyckligt och hör inte till professionen. Jag har svårt att förstå att människor kan bemöta en person på detta sätt, säger Torill Skaar Magnusson till SVT.

Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required