Löfven bjuder in alla partier för att stoppa gängvåldet – men Sverigedemokraterna stängs ute

Riksdagen och partierna vill tala om lösningar för att stoppa gängkriminaliteten som pågår i Sverige.

På söndagen meddelade inrikesministern Mikael Damberg (S) att man bjuder in partierna till samtal.

Men Sverigedemokraterna får inte vara med.

Den rådande gängkriminaliteten skördar liv och offer varje dag i hela världen. Nyligen sköts en småbarnsmamma i Malmö och senare en 18-årig tjej i Stockholm. Något som även varit uppe på tapeten är drogerna som cirkulerar i olika kretsar, bland annat ungdomarna som knarkar i Djursholm som Expressen har rapporterat om. Många uttrycker oro för kriminaliteten i Sverige och vill att något händer.

Alla bjöds utom SD

I SVT:s Agenda på söndagen bjöd inrikesminister Mikael Damberg (S) in partier till att försöka lösa gängkriminaliteten, att samtala om problemet. Alla partier bjöds in förutom Sverigedemokraterna.

– De har en annan värdegrund. Deras förklaringsmodell är för grund. Det här är komplexa frågor, säger Mikael Damberg till SVT.

Alla andra partier är inbjudna och Ulf Kristersson (M) skrev en omfattande lista på punkter på hur polisen ska få ökade resurser i och med gängkriminaliteten. Mikael Damberg meddelade då att man skulle kunna tänka sig ett samarbete med Moderaterna.

”Fel att alla inte får vara med”

Ulf Kristersson (M) uttryckte ingen åsikt om beskedet på plats angående att SD inte är inbjudna, men valde senare att skriva några rader på Facebook om det.

”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige”, skriver han i Facebookinlägget.

Idag höll jag mitt sensommartal i Strängnäs och uppmanade regeringen att ställa upp bakom tio konkreta och omedelbara…

Posted by Ulf Kristersson on Sunday, September 1, 2019

SD:s kritik: ”dagisspel”

När nyheten nådde Sverigedemokraterna gick SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen ut med hård kritik mot regeringen.

– Det är en katastrof. Man borde kunna samlas för att se vilka lösningar det finns stöd för, men istället använder sig regeringen av ett dagisspel, säger han till SVT.

”Moderaterna borde nobba inviten”

På SVT:s fråga om vad Sverigedemokraterna vill göra för att stoppa gängkriminaliteten svarar Adam Marttinen:

– Jag såg Ulf Kristerssons punktlista idag, den innehåller många av våra förslag. Som anonyma vittnen och fler övervakningskameror. Jag är glad över att Moderaterna tror på våra förslag, men jag är inte lika hoppfull på en rödgrön regering med liberala stödpartier. Jag tycker att Moderaterna borde nobba inviten som en markering, säger Adam Marttinen.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare på Facebook för att dela med dig av din åsikt.