Foto: TV4/TT

Marcus Oscarssons analys – efter Ebba Busch Thors utspel: ”KD, SD och Moderaterna ingår i samma regeringsunderlag”

.

Det var på torsdagen som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kom med partiets nya besked:

Nu vill KD kunna samtala med alla partier, inklusive V och SD.

Det var i ett inlägg på Facebook som KD-ledaren skrev att partiet nu är beredda att ”diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så” med de borgerliga partierna, liksom SD, S, V och MP.

STOCKHOLM 20180925 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid gudstjänsten i Storkyrkan inför riksmötets öppnande. Foto: Janerik Henriksson / TT

”Med Moderaterna har vi ett aktivt och nära samarbete. Med Centerpartiet och Liberalerna hoppas vi i framtiden kunna regera i koalition eller genom organiserat budgetsamarbete. Med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är vi beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så”, skriver Busch Thor (KD) på sin Facebook-sida.

LÄS MER: Hela Ebba Busch Thors förklaring – bakom KD:s nya hållning

Foto: TV4

Marcus Oscarsson: KD, SD och M ingår i samma regeringsunderlag

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har ännu inte uttalat sig efter KD:s nya beslut, men så här sade gruppledaren Tobias Billström på torsdagen:

STOCKHOLM 20190116 Ulf Kristersson (M). Foto: Jessica Gow / TT

– Vi är inte beredda att anpassa oss eller förhandla om reservationer med SD, säger Billström (M) till Aftonbladet.

På fredagen kommenterade TV4:s politiske expertkommentator Marcus Oscarsson det nya läget – och han menar att KD, SD och M nu ingår i samma regeringsunderlag.

– Blocken har upplösts, det finns något som är ännu viktigare och det är regeringsunderlagen. Och min bedömning är att KD, SD och Moderaterna ingår i samma regeringsunderlag. De andra partierna ingår i det andra regeringsunderlaget. Den skillnad vi ser nu är att SD går från att kunna vara passiv deltagare i det höger-regeringunderlaget, till att vara aktiv deltagare med samtal, säger Marcus Oscarsson i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Alliansen är inte död, den är stendöd på nationell nivå, säger Oscarsson.

Se hela inslaget där Marcus förklarar läget på ett pedagogiskt sätt i Nyhetsmorgon här:

Vad tycker du om det här? Dela gärna Marcus förklaringar vidare, så att fler kan ta del av hans funderingar om politiken.