Foto: TV4/Youtube/Shutterstock

Marcus Oscarssons dom om regeringens budget: ”Detta ger en kraftig injektion i svensk ekonomi”

Pensionärerna får sänkt skatt och ett nytt pensionstillägg.

Här är Marcus Oscarssons analys av regeringens budget.

Den omtyckta TV4-experten delar ut både ris och ros.

Pensionärerna beskrivs som en av vinnarna när regeringen på måndagen presenterade statsbudgeten.

Det blir bland annat sänkt skatt för pensionärerna och ett särskilt riktat pensionstillägg.

FOTO: Shutterstock/Pixabay

– Tar man detta tillsammans med den generella sänkning på förvärvsinkomster, som kommer vara med i budgeten, så innebär det att nio av tio av landets pensionärer kommer få mer i plånboken nästa år, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Finansminister Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson. Bildkälla: Wikimedia commons/Frankie Fouganthin

Budgeten har fått både ris och ros av de andra riksdagspartierna. På pensionärsorganisationen PRO är man missnöjda med att utjämningen av skatteklyftan mellan de som jobbar och de som är pensionärer inte är utjämnad förrän 2023.

Samtidigt är PRO nöjda med att pensionärerna får mer i plånboken.

– Det är ett viktigt och nödvändigt första steg mot en höjd allmän inkomstpension. Vi ser att man måste höja pensionerna för att man ska kunna leva ett bra liv, säger Tallberg till TT.

LÄS MER: Moderaternas hårda kritik mot regeringen – vill se större satsningar på polisen

Även TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson har tittat närmare på budgeten. Den omtyckte smålänningen, som alltid bjuder på träffsäkra och pedagogiska förklaringar av det politiska läget i tv, menar att budgeten, som innehåller många andra satsningar, kommer ge ekonomin en skjuts.

”Detta ger en kraftig injektion i svensk ekonomi som enligt min prognos kommer att återhämta sig robustare än de flesta andra länder i Europa”, skriver Marcus Oscarsson i en analys på sin uppskattade Facebook-sida, som följs av över 300 000 personer.

Han konstaterar att Sveriges statsskuld i dag är låg.

Marcus Oscarsson. Foto: Youtube/TV4

”Sverige har haft den lägsta statsskulden sedan 1970-talet och har utrymme för att göra stora satsningar. Det är dock viktigt att följa det finanspolitiska ramverket och dessa satsningar i lågkonjunktur måste följas av att man sparar i högkonjunktur”, skriver han.

Oscarsson, som ofta brukar hyllas av tv-tittarna får att han vill hålla en god ton i kommentarsfältet på sin Facebook-sida, pekar ut arbetslösheten som en tuff nöt att knäcka framöver.

”Att man investerar med sparade pengar är i grunden inga problem så länge statsskulden hålls på en begränsad nivå och så länge statsfinanserna i övrigt är starka”, skriver Oscarsson.

Marcus Oscarsson, politisk expertkommentator i TV4. Foto: TV4/Youtube

”Det är en sannolik svaghet i budgeten”

En omtalad del i budgeten är att arbetsgivaravgifterna sänks för unga – en reform som den forna Alliansen införde på sin tid. Den syftar till att göra det lättare för ungdomar att få jobb. Men kritikerna menar att den har liten eller ingen effekt alls på att fler unga kommer i arbete – och att det är en mycket dyr reform.

”Ett av Sveriges största samhällsekonomiska problem är den höga arbetslösheten bland grupper som står långt från arbetsmarknaden och där har Sverige misslyckats länge. Sänkta arbetsgivaravgifter tycks inte vara den optimala lösningen och detta är en sannolik svaghet i budgeten”, skriver han.

Här nedan kan man läsa hela Marcus inlägg:

https://www.facebook.com/marcus.oscarsson.7/posts/3044991905607431

Vad tycker du om att pensionärerna får pensionstillägg och sänkt skatt? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);