Regeringens nya löfte: Satsar miljarder på fattiga pensionärer – sänker skatt och höjer pensionerna

Regeringen satsar miljarder kronor på pensionärer.
Det beskedet gav finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på fredagen.
– Det ska synas i plånboken om man kämpat och slitit ett helt yrkesliv, sade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på pressträffen.

300 000 pensionärer i Sverige riskerar fattigdom. Newsner har tidigare, i en stor artikelserie, belyst pensionärernas situation för att få en tydligare bild av det svenska pensionssystemet och varför det ser ut som det gör.

Nu meddelar regeringen att det kommer att satsas miljarder kronor på pensionärerna i höstens statsbudget.

Vid 11-tiden på fredagen presenterade regeringen genom finansminister Magdalena Andersson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) ett nytt miljardpaket – speciellt riktat till fattiga pensionärer.

LÄS MER: Göran, 70, tvingades jobba efter pensionen: ”Patetiskt”

Nu ger regeringen och samarbetspartierna C och L ett nytt löfte – pensionerna ska höjas, och skatten för pensionärer sänkas.

Finansministern med ”luntan”. Bildkälla: Wikimedia commons/Frankie Fouganthin

– Vi är både stolta och tacksamma för de generationer som gått före oss och lagt grunden för det Sverige som vi i dag alla är så stolta över, som har byggt vårt land, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

LÄS MER: Här tågar pensionärerna mot riksdagen – kräver höjda pensioner: ”Systemet är en dödsfälla”

Hon fortsatte:

– Vår utgångspunkt är att de har rätt till en trygg ålderdom och en bra pension. Självklart nu när vi ska återstarta svensk ekonomi efter krisen, då kommer pensionärerna så klart vara en del av detta.

Nytt pensionstillägg, sänkt skatt för pensionärer och höjda pensioner

Nu utlovar regeringen och samarbetspartierna nysatsningar på pensionärerna.

LÄS MER: Margit, 71, har inte råd att gå till tandläkaren: ”Har ändå jobbat sen jag var 15 år”

Punkterna som presenterades på fredagen innefattade följande:

  • Enligt budgeten ska 1,2 miljoner pensionärer få höjd pension i september 2021 genom ett pensionstillägg. Detta ska inte påverka bostadstillägget.
    ”Tillägget är utformat så att det inte påverkar utbetalningen av andra pensionsförmåner såsom garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Inte heller avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen, som till exempel hemtjänstavgiften ska påverkas av tillägget”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
  • 1,1 miljon pensionärer får sänkt skatt genom höjd grundavdrag i januari 2021.
  • 1,9 miljoner pensionärer får sänkt skatt via en reduktion för förvärvsinkomster från årsskiftet.

– Väsentliga delar av det återstartspaket som vi presenterar och som är permanenta satsningar, kommer att komma våra äldre till del, säger Magdalena Andersson.

Enligt finansministern kommer nio av tio pensionärer få en högre inkomst att röra sig med.

LÄS MER: 80% av Sveriges pensionärer är kvinnor – Marianne startar uppror: ”Gräsligt”

– Det vi kan berätta om inför nästa år är att vi kommer både att höja pensionerna, men också sänka skatten för pensionärer. Vi kommer införa pensionstillägget med upp till 600 kronor i månaden för de som slitit ett helt långt yrkesliv, men ändå har en låg pension. Och vi kommer ta det sista steget för att sluta skatteklyftan mellan pensionärer och de som arbetar. Det kommer då vara helt sluten 1 januari 2023, säger Magdalena Andersson.

Finansministern förklarar att en miljon pensionärer får sänkt skatt i budgeten nästa år.

LÄS MER: PRO:s krav: ”En förändring måste ske”

STOCKHOLM 20200918 Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en budgetnyhet under en pressträff i Rosenbad. Regeringen går vidare med sitt förslag om ett pensionstillägg till de som har de lägsta nivåerna på allmänna pensionen. Foto: Henrik Montgomery / TT

– Tar man detta tillsammans med den generella sänkning på förvärvsinkomster, som kommer vara med i budgeten, så innebär det att nio av tio av landets pensionärer kommer få mer i plånboken nästa år.

Vad tycker du om dessa löften? Är det rätt att satsa miljarder kronor ur statsbudgeten på våra pensionärer? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required