Nya skräcksiffran – över 300 000 pensionärer riskerar fattigdom i Sverige: ”Tragiskt”

Över 300 000 seniorer riskerar fattigdom på ålderns höst.
Det visar nya siffror från EU:s statistikorgan Eurostat, uppger Expressen.

15,2 procent av svenska pensionärer riskerar fattigdom, enligt ny statistik från EU:s organ Eurostat för 2019, vilket motsvarar över 300 000 människor. För Sverige går fattigdomsgränsen vid 12 550 kronor i månaden, vilket motsvarar lägre än 60 procent av medianinkomsten i respektive land.

Med detta ligger Sverige före både Finland (14,2 procent) och Danmark (9,2 procent) på denna mycket tråkiga lista. Lettland toppar EU-listan, där 53 procent av seniorerna riskerar fattigdom.

– Tragiskt att Sverige fortfarande har dessa höga siffror, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna, till Expressen.

Foto: Shutterstock

Samtidigt har riksdagens så kallade Pensionsgrupp, där regeringspartierna samt M, L, C och KD ingår, förklarat att pensionerna höjs under nästa år för de med lägst inkomstpensioner.

Politikerna lovar sänkt skatt och pensionstillägg i höstens budget

I höstens budget har regeringen redan aviserat att pensionärerna kan vänta sig skattelättnader. För de som har en allmän pension på mellan 9 000-17 000 kr i månaden väntas det bli uppemot 600 kr extra i plånboken i form av ett nytt pensionstillägg.

– Pensionerna höjs under nästa år för vanliga löntagare som slitit ett helt yrkesliv med låg lön. Redan i år har vi höjt garantipensionen och taket i bostadstillägget vilket förbättrar ekonomin för 675 000 pensionärer. Nu tar vi nästa steg för att se till att de kvinnor och män som byggt vårt land ska kunna se fram emot en bra pension, sade statsminister Stefan Löfven (S) då.

Dessutom utlovade Centerpartiet och Liberalerna, regeringens budgetpartners, på torsdagen att ytterligare skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare inklusive pensionärer, väntas i höstens budget.

Pensionsgruppen har också på senare tid höjt grundnivån i garantipensionen samt höjt bostadskostnadstaket i bostadstillägget.

I coronapandemins spår har Pensionsmyndigheten skrivit ned prognosen för premiepensionen 2021 – till en minskning med 2,5 procent. En genomsnittlig premiepension ligger på 770 kronor i månaden.

”Gör ingen eller liten skillnad”

Men sänkt skatt får också en sänkt tumme av intresseorganisationen SPF Seniorernas ordförande. I stället vill de se en höjd allmän pension.

– De åtgärder som politiken företagit, som skattelättnader, gör ingen eller liten skillnad. Därför måste också åtgärder göras där problemen finns, i den sjunkande allmänna pensionen. Allt annat är egentligen kosmetika. Pensionsavgiften måste höjas och leda till högre pensioner för både dagens och framtidens pensionärer, säger Eva Eriksson, SPF Seniorernas ordförande, till Expressen.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required