Margaret klarar sig inte på egna pensionen – efter skenande priser: ”Jobbat hela livet men det hjälpte inte”

De allt högre matpriserna märks i plånböckerna och många i samhället drabbas, inte minst pensionärerna.

Nu kräver PRO att pensionen höjs, rapporterar SVT.

Redan i december 2021 var det många småhusägare som fick dyra elräkningar, flera räkningar var mellan 4 000 och 6 000 kronor dyrare jämfört med december året innan.

Den senaste tiden har även drivmedelspriserna skjutit i höjden och gjort att många bilägare fått se bränslekostnaderna öka med 600 till 1 200 kronor i månaden.

Och nu skenar även matpriserna.

– Vi räknar med att matpriserna toppar med fem procent i sommar, jämfört med för ett år sedan. Men det skulle kunna bli betydligt högre än så, det är ett ovisst läge, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea till Expressen.

En kund handlar i en matbutik Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Trots att priserna var på väg upp redan innan Rysslands invasion av Ukraina har situationen blivit ännu mer problematisk efter kriget. Detta då både Ryssland och Ukraina är stora producenter av vete.

Pensionärer drabbas av höjda priser

Många hushåll drabbas av de höga priserna, framförallt pensionärer.

Pensionären Margaret är en av dem. Hon menar att hon klarar sig tack vare att hennes make har en bra inkomst, hennes egen pension däremot, den hade hon inte klarat sig på.

– Min man har en bra inkomst, så jag klarar mig. Annars har jag väldigt små inkomster. Jag skulle inte klara mig annars. Jag har jobbat hela livet, men det hjälpte inte, säger pensionären Margaret till SVT Sörmland.

PRO: ”Nu räcker det”

Enligt PRO-ordföranden Inger Jonasson Sjödin handlar det inte bara om den senaste tidens prishöjningar och inflation. Redan under pandemin påverkades pensionärsgruppen både socialt och ekonomiskt.

– Vi är väldigt många människor i Sverige som lever i fattigdom. Höj våra pensioner, så att vi blir konkurrenskraftiga, säger hon till SVT.

Pensionär, pengar
Genrebild. Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: shutterstock

På frågan om pensionärerna kräver för mycket svarar hon:

– Nej absolut inte, jag kan tycka att vi har varit alldeles för anpassningsbara, vi har varit alldeles för tysta. Nu har vi kommit till en gräns där det känns som, nu räcker det.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required