Meteorologens besked efter värmeböljan – då kommer ovädret: ”Passa på att njuta av det sista…”

Augusti har bjudit på höga temperaturer och sol på de flesta håll i landet. Men för de som ännu inte fått nog av värmen så är beskeden dystra. Enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, ska man nu passa på att njuta av de få dagar som är kvar. 

– Det blir mer ostadigt att vänta framöver, säger han till Newsner. 

Den sista officiella sommarmånaden brukar kunna bjuda på blandat väder. Men de senaste veckorna har de flesta kunnat njuta av en värme som är likvärdig med temperaturerna kring medelhavet. 

”Passa på att njuta”

I helgen steg temperaturerna över 30 grader i landets sydliga delar, och värmen hänger kvar även under måndagen. 

De som njuter av värmen ska dock passa på att göra det nu. Enligt meteorologen Mikael Sjöstrand är det nämligen i veckan som vädret börjar slå om tills hösten gör sig påmind. 

LÄS MER: Stora vädersmockan – då drar extremhettan in över landet: ”Ny värmebölja”

Soldyrkare. Fredrik Sandberg/TT

– Den här värmeböljan i södra Sverige börjar sakta tappa i styrka. Det kommer att vara mer ostadigt i veckan. Något svalare luft som trycker på, berättar han för Newsner. 

Kraftigt regn och åska

Under måndagen blir det som varmast längs med västkusten och till Halland, där man kan räkna med 30 grader. Svealand får samtidigt närmare 25 grader.

Därefter börjar det sakta men säkert avta, och i landets östra delar kan man invänta en kallfront som ska passera. 

– Vi har också en del kraftigt regn som kommer in runt smålandskusten. Och även Öland och Gotland drabbas av kraftigt regn. 

Kraftigt regn väntas dra in i landets sydöstra delar. Foto: Johan Nilsson/TT

De som väntas drabbas av busväder i form av regn och åska är enligt Mikael Sjöstrand Östersjölandskapen, Småland, Östergötland och öarna Öland och Gotland. Vädret kan sedan dra nordväst mot orterna runt Mälaren och Stockholm som även de ska vara förberedda på skurar.

– Det kommer vara en del kraftigt regn och åska, men det finns ändå utrymme för några varma dagar kvar, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Han fortsätter. 

– Man får passa på att njuta nu, av det som är kvar. Det här är förmodligen de sista varma sommardagarna i år.

Dela gärna meteorologens prognos med andra.