Nooshi Dadgostar: Allt du behöver veta om Vänsterpartiets nya partiledare

Nooshi Dadgostar, 35, valdes till Vänsterpartiets partiledare den 31 oktober 2020.

Här är allt du behöver veta om den nya V-ledaren.

Efter åtta år som Vänsterpartiets ledare lämnade veteranen Jonas Sjöstedt över stafettpinnen till 35-åriga Noushi Dadgostar.

Den 31 oktober 2020 valdes hon till ny ledare för Vänsterpartiet, efter att ha varit vice partiledare för partiet sedan 2018.

Vem är Nooshi Dadgostar?

Men vem är egentligen den nya V-ledaren? Här nedanför kan du läsa allt du behöver veta om Nooshi Dadgostar.

För många är Dadgostar ett okänt ansikte, men hon har en lång karriär inom Vänsterpartiet och har varit aktiv inom partiet sedan hon var 14 år gammal.

Dadgostar valdes till ny partiledare för Vänsterpartiet under partiets årliga partikongress efter ett enhälligt ja den 31 oktober. Men det har funnits många som tyckt att hon är för okänd för att axla det tunga ansvaret som partiledare.

Nooshi Dadgostar själv tror att många har underskattat henne.
– Jag har sett människor kommentera, att oj, den här okända väldigt unga tjejen, vad har hon att komma med? Det är synd. Oavsett hur man ser ut och hur lång man är kan man ha något att bidra med, säger hon till Expressen.

Dadgostar beskrivs som en vass debattör

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein beskrev Dadgostar, innan hon blev vald till partiledare, som en vass debattör och som en ledare som vill fortsätta på Jonas Sjöstedts linje – det vill säga att få Vänsterpartiet att vara ”en illrödare variant av Socialdemokraterna”.

Varifrån kommer Nooshi Dadgostar?

Nooshi Dadgostar föddes den 20 juni 1985 på en flyktingförläggning i Perstorp i Skåne. Hennes föräldrar flydde till Sverige från politisk förföljelse i Iran i början på 1980-talet, det skriver lokaltidningen Bättre stadsdel. Dadgostar har berättat om sin bakgrund för flera medier och belyser alltid att hon hade en trygg uppväxt med ett välfungerande välfärdsystem.

Hennes föräldrar fick snabbt jobb och Nooshi började på en bra förskola där hennes föräldrar kände sig involverade.

– Jag kommer från ett välfärdssystem där man inte behövde ha en massa pengar. Om jag ska vara ärlig så växte jag upp i ett hem helt utan pengar. Vi hade skulder, inga tillgångar. Vi hade max fem möbler, säger Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

Nooshi Dadgostars riktiga namn

Familjen bodde i ett litet radhus med en gräsmatta utanför. Nooshi Dadgostar heter egentligen Mehrnosh i förnamn. Nooshi är ett smeknamn som hon fick av en pedagog under förskolan.

Foto: Wikipedia Commons. Nooshi Dadgostar är Vänsterpartiets nya partiledare.

Nooshi Dadgostars uppväxt

Efter att ha bott några år i Norrköping flyttade Dadgostar och familjen till Hisingen i Göteborg, när mamman började studera till sjuksköterska. Hennes pappa utbildade sig sedan till inredningsarkitekt.

Nooshi började på Montessoriskolan Centrum i Göteborg, en icke vinstdrivande friskola med elever från olika delar av Göteborg. Redan då var debatterna ofta livliga och intensiva, Nooshi och vännerna diskuterade högt och lågt och engagerade sig i frågor de tyckte var orättvisa. Nooshi var inte rädd för att ta plats.

Nooshi Dadgostar gick med i Ung Vänster som 14-åring

Nooshi Dadgostar har redan en mångårig bakgrund inom politiken och ett gediget CV. När hon var 14 år gammal, år 1999, blev hon politiskt aktiv i Ung Vänster. Hon ville vara med i debatten på riktigt. Hon ville vara med och förändra samhället och minska ojämlikheter mellan människor. Några år senare blev hon ordförande för ungdomsförbundet.

Gymnasietiden spenderade hon på samhällsvetenskapliga programmet på Schillerska gymnasiet. Hon fick nästan bara MGV:n i allt, enligt Expressen.

Vad har Nooshi Dadgostar för utbildning?

När Dadgostar var 21 år gammal flyttade hon till Stockholm, hon studerade juristprogrammet vid Stockholms universitet, utbildningen är ännu inte helt slutförd. Hon läste även juridik i Southhampton i England.

Vad är Nooshi Dadgostar känd för?

Sedan 2014 har Nooshi Dadgostar suttit i riksdagen. Under förra mandatperioden ingick hon i Vänsterpartiets budgetförhandlingsgrupp och hon har också varit regeringens utredare i bostadsfrågor.

Under hennes tid som lokalpolitiker i Botkyrka gjorde hon sig ett namn när hon ledde proteströrelsen ”Alby inte till salu” och slogs mot utförsäljningen av 1300 lägenheter, enligt SVT Nyheter.

Nooshi Dadgostars familj

I dag bor Nooshi Dadgostar i en lägenhet på Liljeholmen i Stockholm med sin sambo och ettåriga dottern Nadia. Nooshi var föräldraledig fram till mars i år.

V-ledarens fritidsintressen

På fritiden tittar Nooshi Dadgostar gärna på serier, en av favoriterna är kritikerrosade ”Succession”. När hon var yngre ägande hon sig mycket åt träning, framför allt simning och i synnerhet frisim som var favoriten.
– Klorlukten, när man kommer in i simhallen är härlig. Och kylan precis när du dyker i, den tajta baddräkten och mössan …. Jag var väldigt vältränad och det var en mycket stark gemenskap i simningen. Men jag vill varna för att det är ganska jobbig sport, har Nooshi berättat för Expressen.

Nuförtiden föredrar V-ledaren att simma i havet eller sjöar. Hon berättar att adrenalinet kommer fram när hon går in i en simhall i dag, och det blir helt enkelt för mycket tankar på att tävla.

Satsar på att vinna

Tävlingsinstinkten från simningstiden tar Nooshi Dadgoistar snarare med sig in i politiken. Hon berättar samtidigt att hon är snäll vinnare, men en dålig förlorare. Detta är något hon ödmjukt kommer att arbeta med i sitt nya arbete som partiledare. Och hon kommer alltid att gå mot det hon tycker är allra roligast – att vinna.

Exit mobile version