Nu kan det bli mobilförbud i alla Sveriges skolor – ska ge mer trygghet och studiero

Ska eleverna få ha sina mobiltelefoner i skolan, eller inte?

Frågan har blivit allt mer omdebatterad de senaste åren – och flera skolor har också infört mobilförbud, då mobilerna haft negativ inverkan på elevernas koncentrationsförmåga.

Nu utreder regeringen möjligheterna för ett totalt mobilförbud i alla svenska skolor.

Anledningen till utredningen är att studieron i skolan har minskat, vilket flera rapporter har visat de senaste åren. Detta skriver Expressen.

För att återigen öka tryggheten och studieron i skolan, ska en nationell plan nu tas fram. Utredningen tillsätts av utbildningsminister Anna Ekström (S) och ska vara klar senast i december. 

Och ett av förslagen som kommer att utredas, ska alltså vara att ett mobilförbud införs under lektionerna i alla svenska skolor.

– Vi måste ha ett regelverk som säger att klassrummen ska vara mobilfria. Medhavda mobiler stör lektionerna väldigt mycket, säger Nyamko Sabuni, partiledare i Liberalerna som står bakom utredningen, till Expressen.

”Inget eleverna behöver ha för undervisningen”

Sedan tidigare har flera svenska skolor tagit beslutet att införa mobilförbud. En av dem, är Lextorpsskolan i Trollhättan.

– Vi har infört mobilförbud och eleverna får lämna in mobilerna på morgonen och får sedan tillbaka dem när de slutar, har läraren Therese Asmussen tidigare sagt till Newsner.

Hon fortsätter:

– Mobiler är inget eleverna behöver ha för undervisningen. Mobilerna kan de använda efter skolan. Då är det viktigt för oss lärare att vi undervisar om om hur man använder mobilen rätt, till exempel gällande källkritik.

Tycker du att mobilförbud borde införas i alla svenska skolor? Lämna gärna en kommentar – och DELA för att visa din åsikt!