Nya beskedet: Lidl sänker och fryser priserna igen – här är matvarorna som blir billigare

I mitten på mars meddelade lågpriskedjan Lidl att de sänker och fryser priset på över hundra varor i butiken.

Beskedet fick stor uppståndelse och nu meddelar företaget att man sänker priset ytterligare lagom till midsommar.

Det är ekonomiska oroligheter för många och något som varit ett samtalsämne runt borden länge är matvarupriserna som skjutit i höjden.

Allt från smörpaketet till köttbiten och paprikan har blivit dyrare samtidigt som svenska hushåll pressats av inflationen.

I mars kallade finansminister Elisabeth Svantesson (M) upp toppcheferna för de tre matvarukedjor som brukar beskrivas som ”jättarna” på den svenska marknaden: Ica, Coop och Axfood (som äger Willys och Hemköp). Draget kom efter att även oppositionspartier i riksdagen krävt ett sådant möte.

Lidl sänker priserna igen
Foto: Bo Amstrup , Scanpix/ Gorm Kallestad, TT

Lågpriskedjan Lidl var inte med på mötet men bestämde sig kort därefter för att sänka och frysa priset på ett hundratal varor.

Varorna som fick ett lägre pris var bland annat kaffe, mjölk och köttartiklar. Det nya priset skulle gälla i minst två månader.

I ett pressmeddelande skrev Lidl följande om vad som gäller för de sänkta priserna:

”Lidls lägre fasta priser gäller från och med måndagen den 27 mars, då priser på ett stort antal varor från ca femtio leverantörer får nya lägre priser, däribland kaffe, mjölk och köttartiklar. Ytterligare varor kommer att läggas till under de kommande veckorna. Totalt kommer det att handla om över hundra varor. De nya priserna kommer vara i genomsnitt 11 procent lägre än tidigare. Vissa varor kommer att sänkas med så mycket som 32 procent”.

Strax efter Lidls besked meddelade både Ica och Coop att de också sänker priserna och gick ut med egna kampanjer.

LÄS MER: Efter Lidls drag: Nu sänker även Ica priset på 100-tals varor – så mycket billigare blir det 

Lidl sänker priset ytterligare

Nu meddelar Lidl i ett pressmeddelande att initiativet förlängs till ”åtminstone slutet av juni”.

Samtidigt sänks priset på ytterligare ett femtiotal varor från och med den 1 juni.

– Inför den stundande midsommarhelgen tar vi ytterligare steg för att bidra till att hålla tillbaka prisökningarna på mat och dämpa inflationstrycket, säger Jakob Josefsson som är Sverigechef på Lidl i ett pressmeddelande.

Flera av produkterna som sänks i pris är i sådana som säljs mycket kring midsommar, det skriver Marcus Oscarsson.

Produkterna som får ett lägre pris är bland andra Hamburgerbröd, sill, gräddfil, skagenröra, grillkorv, tårtbottnar, vispgrädde, färsk hel kyckling, grillost, glass, öl.