Nya beskedet: Regeringen vill höja fordonsskatten för bensin- och dieselbilar

Höjd fordonsskatt för nyköpta bensin- och dieselbilar.

Det var ett av beskeden när regeringen under måndagen presenterade åtgärder för transportsektorn i sin kommande budget.

Det var under måndagen som regeringen presenterade en mångmiljardsatsning på infrastrukturen i sin kommande budget.

Bland annat meddelades att fordonsskatten för nyregistrerade bensin- och dieselbilar kommer att höjas.

Detta innebär att den som köper en bil med höga utsläpp kommer att få en förhöjd fordonsskatt under tre år, då den så kallade malusdelen försämras.

– Jag har stor förståelse för den som tycker att det här är en hög kostnad. Samtidigt vet vi också att klimatpåverkan blir mer och mer påtaglig. Att inte göra någonting i det läget och fortsätta ha ett beroende av fossila bränslen är inte hållbart i framtiden, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) enligt SVT.

tanka, bensin, diesel
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Höjd miljöpremie för elbilar

Anledningen till att malusdelen försämras i den kommande budgeten är för att finansiera en ökad klimatbonus, som ges till den som köper en bil med låga utsläpp.

Pengarna för årets klimatbonus är slut och regeringen vill därmed fylla på med 1,9 miljarder kronor i år. Nästa år räknar man med att ytterligare 550 miljoner kommer att behövas.

– Det här är satsningar som möter vår tids stora utmaningar, inte minst klimatkrisen och den pandemi som har drabbat oss, säger Per Bolund enligt TT.

Det kommande förslaget bedöms kunna träda i kraft den 1 juni 2022.

– Det är en finansieringslösning som jag tror att de flesta ställer sig bakom, säger Per Bolund enligt TV4.

per bolund
Foto: Pontus Lundahl / TT

Övriga besked i budgeten var bland annat stora investeringar i järnvägarna och underhåll av dessa. Liksom att arbetsgivare som ger cyklar till sina anställda ska få skattelättnader.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);