Nya rådet – så ska du planera din semester i sommar: ”Min uppmaning är…”

Prognosen för att svenskarna ska kunna få till en resa i sommar ser dyster ut.

Under måndagen avrådde Region Stockholm från att både resa inrikes och utrikes i sommar. Helst ska man inte lämna länet.

Turerna kring utlandsresor under våren och sommaren har varit många. Först stod det klappat och klart att några utlandsresor inte var att räkna med. Varken nu under våren eller till sommarens semesterveckor.

Anderd Tegnell sa i slutet på april att resandet utrikes inte bara kommer styras av hur läget är i Sverige, utan att man också måste ta hänsyn till resten av världen och vilka restriktioner som finns där.

Foto: Shutterstoc/ Anders Wiklund, TT

I förra veckan sade Sveriges statsminister Stefan Löfven att även resor inrikes kommer bli svåra att genomföra.

– Alla de här rekommendationerna måste komma från myndigheterna. Från mitt perspektiv kan jag inte se att utlandsresor kommer att kunna vara aktuella. Jag kan inte se att vi har fått en så positiv utveckling att vi plötsligt ska kunna göra det. Men det beslutet återstår att fatta för regeringen, sa Stefan Löfven och fortsatte:

– Det är samma sak med möjligheterna inom landet. Myndigheterna måste återkomma om det, men även här gäller folkvettet. Om det jag gör riskerar att öka smittspridningen, om jag kommer att befinna mig i sammanhang där det är för mycket människor och för tätt, då ska man tänka bort det helt enkelt.

”Res inte långt”

Nu hakar Region Stockholm på och avråder alla som just nu planerar sina semestrar i ett annat län att tänka om.

– Min uppmaning är att man inte reser så långt. Planera en semester i närmiljö och med så få människor som möjligt.

– Man ska inte planera att vara med några andra än i en mycket liten krets, säger Björn Eriksson.