Nya skärpta regler för elsparkcyklar – ska minska olyckor och nedskräpning: ”Slutslängt”

I höst införs nya skärpta regler för parkering av elsparkcyklar i Sverige.

Om de parkeras fel får kommunen eller polisen flytta på dem – och företagen måste betala för att få tillbaka fordonen, rapporterar Aftonbladet.

Elsparkcyklar används flitigt i vårt avlånga land. Men samtidigt som de ökat i popularitet har debatten om deras vara eller icke vara gått på högvarv.

LÄS MER: Nya hårda kravet: Norge inför åldersgräns vid användning av elsparkcykel

Bland annat för att de ligger slängda på gator och torg och ställer till problem för städerna, men också för att det rapporterats om en hel del olyckor.

Därför har flera kommuner runt om i landet valt att skräpa reglerna för elsparkcyklar. Men nu menar infrastrukturministern Tomas Enroth (S) att reglerna kommer att skärpas i hela Sverige.

– Det får vara slutslängt, säger Tomas Eneroth (S) till Aftonbladet.

Anledningen till de nya reglerna är att elsparkcyklarna ställt till det för både cyklister, trafikanter och fotgängare.

– Framförallt är det ju den aggressiva etablering av elsparkcyklar som vi sett i många städer. På många håll har det naturligtvis fungerat väl. Men Stockholm är kanske ett av de värsta exemplen där vi sett att elsparkcyklarna blivit ett otyg för andra trafikanter, gångtrafikanter och cyklister. Och där man inte heller kommunalt alltid haft möjlighet att styra upp verksamheten, säger Tomas Enroth (S).

elsparkcyklar
Foto: TT/Wikimedia commons

”Får inte parkera hur som helst”

En annan anledning till de nya reglerna är att man vill ta hänsyn till funktionsvarierade och minska nedskräpningen.

– Om man går längs exempelvis Götgatan i Stockholm kan man tydligt se hur staden blivit nedskräpad av sparkcyklar. Då vill vi, utöver de regler som kommuner redan kan använda sig av, ge ännu fler verktyg där vi säger: Nu får man inte parkera hur som helst, utan du ska ställa dig på en parkeringsplats.

Nya regler för elsparkcyklar

Inom kort presenterar regeringen en ändring i trafikförordningen. Från och med 1 september gäller följande:

Elsparkcyklar får inte längre parkeras på gång – och cykelbanor, annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats. Kommunerna ansvarar för att sätta upp dessa. Om elsparkcyklar har parkerats eller lämnats på olämplig plats har kommun och polis möjlighet att forsla bort dem. Om dessa skett är det Elsparkcykelföretagen som tvingas betala kostnaden som uppstått för att elsparkcykeln forslats bort.

Kommunerna ska kunna meddela lokala undantag från förbudet.