Nya stenhårda attacken i TV4-bråket – så påverkas tittarna dagar före julafton: ”Är allvarligt”

Temperaturen mellan TV4 och Com Hem stiger.
Bara dagar före julafton trappas tv-bråket upp, rapporterar Aftonbladet.

Bara dagar före julafton saknar fortfarande en tredjedel av tv-tittarna Sveriges näst största kanal, TV4 och dess syskonkanaler såsom Sjuan och C More.

Foto: TV4

Konflikten bottnar som bekant i ett tv-bråk mellan å ena sidan Telia, som är ny huvudägare till TV4, och Tele2 som distribuerar kanalerna via bolagen Com Hem och Boxer.

Och lösningen ser inte ut att vara i närheten – ännu.

Miljoner riskerar missa uppesittarkvällen i TV4

På fredagen, två dagar före Bingolottos populära uppesittarkväll dagen före julafton, ser miljontals tittare fortfarande ut att snuvas på tv-tittandet.

Samtidigt riktas nu kritik mot Com Hem – från TV4:s nyhetsredaktion.

Kritiken kommer bara dagar före jul och nyår – då TV4:s nyhetsredaktion menar att Tele2 och Com Hem bojkottar kanalens journalister som vill göra oberoende rapportering om tv-bråket. Det var branschtidningen Dagens media som först rapporterade om detta.

– Bojkott av medier brukar vara en dålig idé, och är framförallt respektlöst mot tittarna snarare än oss, säger Viveka Hansson chef för nyheter och samhälle på TV4, till Aftonbladet.

Hon förklarar att hon förstår om båda parterna är stressade över situationen.

– Det är allvarligt att en av Sveriges största nyhetskanaler bara släckts ner för 30% av tv-tittarna. I det ljuset får man väl läsa en del överilade beslut i stridens hetta, säger Hansson.

Tele2 svarar på kritiken från TV4:s journalister

Viktor Wallström, som är kommunikationsdirektör på Tele2, påpekar att företaget medverkade i TV4:s nyhetssändning på tisdagen. Men han tillägger i ett sms till Aftonbladet att bolaget nu prioriterar andra medier i första hand.

– Vi pratar med dem i princip varje dag, men har avböjt många förfrågningar om att göra uttalanden. Baserat på hur de har agerat hittills är vårt förtroende, i den här specifika frågan, tyvärr naggat i kanten”, skriver Tele 2:s kommunikationsdirektör till Aftonbladet.

TV4-bossens känga: ”Utnyttjar sin dominerande ställning”

Återstår att se om TV4 och Com Hem kommer överens innan julen.

– Den strid om TV4 som nu pågår handlar om mediemångfald och konkurrens. TV4 har sen starten 1994 varit öppen för alla, men nu hotas detta. Telia har nyligen tagit över TV4 och därmed har en stor telekomaktör blivit ägare av det som hittills varit en fri tv-kanal. Som ägare av TV4 kan Telia göra detta till något gynnsamt till sig själv, och begränsa tillgången av TV4 till andra till exempel våra kunder, sade Tele2:s kommersielle chef Samuel Skott förra veckan.

LÄS MER: Därför släcks TV4 ner för miljontals hushåll

Även förre TV4-vd:n Jan Scherman har gett sig in i debatten när han bad parterna ”hålla käften och försöka lösa konflikten”.

TV4:s vd Casten Almqvist skickade ut ett pressmeddelande förra veckan där han skrev att han tror att det ”tyvärr kommer dröja” innan konflikten är löst. Sen dess har det varit tyst från högsta TV4-bossen.

– TV4 arbetar dag och natt för att lösa konflikten så att vår publik kan fortsätta titta på TV4. Istället utnyttjar Com Hem sin dominerande ställning genom att släcka TV4 för alla sina kunder för att sätta press på förhandlingen, skrev Almqvist då i en kommentar.

Vad tycker du om det här, saknar du TV4 i rutan? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

TV: Sveriges TV-historia