Pensionsmyndighetens miss: Varannan utbetalning blev fel – nu kräver de tillbaka pengar

Pensionsmyndigheten kräver tillbaka 4,4 miljoner kronor och stoppar ytterligare 34,3 miljoner kronor i framtida felaktiga utbetalningar. Detta efter att stickprov visat att varannan utbetalning i form av pension till personer som invandrat till Sverige varit felaktiga, det rapporterar Expressen.

För att förhindra felaktiga utbetalningar till personer som har invandrat till Sverige har Pensionsmyndigheten börjat göra stickprov. De första stickproven visar att varannan utbetalning av de som faller in under kategorin varit fel. 

Pensionsmyndighetens första kontroll gjordes genom stickprov på 316 utbetalningar till personer som invandrat från nuvarande Bosnien och Hercegovina. Då upptäckte man att 167 personer, alltså mer än varannan person, fått felaktiga pensionsbeslut. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Varannan utbetalning fel

En av anledningarna till de många felaktiga utbetalningarna var att flera inte uppgivit att de fick pension från ett annat land när de ansökte om allmän pension i Sverige. Detta räknades då inte med i Pensionsmyndighetens kalkyl när de fattade beslut om summor att betala ut. 

– Vi valde att inleda med detta land då många invandrade till Sverige i arbetsför ålder vilket gör att vi antar att man kan ha pension från sitt hemland. Pensionen från hemlandet behöver man redovisa i sin ansökan och det har man inte gjort i tillräcklig omfattning, säger Magnus Rodin som är chef för Pensionsmyndighetens produktionsavdelning till Expressen

Varnar för stora återkravsbelopp

Resultaten från de första stickproven får nu Pensionsmyndigheten att utvidga kontrollerna och granska fler pensionsansökningar från människor som invandrat till Sverige. 

– Det är viktigt att man inte glömmer bort eventuell pension från andra länder när man ansöker om allmän pension i Sverige. Det är också bättre att informera oss om man tror att det kan ha blivit fel så att inte ett eventuellt återkravsbelopp växer sig onödigt stort, säger Magnus Rodin.

Pensionsmyndigheten kräver nu tillbaka totalt 4,4 miljoner kronor. De stoppar också 34,3 miljoner kronor som skulle betalas ut till personer som inte angett rätt uppgifter. 

Läs mer:

Lokalvårdaren Monica har jobbat på sjukhuset i 42 år – nu oroar hon sig över att få pengarna att räcka vid pensionen. Vad tycker du om pensionssystemet?

Posted by Newsner on Wednesday, May 12, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required