Gunbritt, 96, fick fem kronor extra i pension: ”Räcker till en korv på biltema”

Regeringen lovade landets pensionärer mer i plånboken. För Gunbritt Svensson i Emmaboda innebar det fem kronor extra i pension. 

– Det räcker ju i alla fall till en korv på Biltema en gång i månaden. Vi får väl se det som en guldkant, säger maken Lennart till Aftonbladet. 

I höstas meddelade regeringen att de planerade för en miljardsatsning på svenska pensionärer.

Under en presskonferens i september meddelade regeringen att de tillsammans med samarbetspartierna C och L kommit fram till ett nytt löfte. Pensionerna ska höjas, och skatten för pensionärer ska sänkas, var planen.

– Det ska synas i plånboken om man kämpat och slitit ett helt yrkesliv, sade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på pressträffen då.

Mer pengar till svenska pensionärer

En av de som gladdes åt beskedet var Gunbritt Svensson, 96. Då hon slutade arbeta före pensionsålder är hennes månadsinkomst låg. Hon säger själv att hon inte hade klarat sig utan maken Lennarts hjälp. 

– Jag får ut 6 925 kronor efter skatt. Det känns konstigt att det blev så lite, inte minst eftersom ministrarna själva fick rejält mycket mer i lön, säger Gunbritt till Aftonbladet.

Pensionsbeskedet. Foto: TT

Gunbritt har en så kallad garantipension, som höjdes med 50 kronor vid årsskiftet. Men i takt med att skatten höjdes så landade slutsumman på fem kronor extra i pension varje månad. Detta får maken Lennart att skämta om att det räcker till en extra korv på biltema varje månad. 

Fem kronor extra i pension

Gunbritt är bara en av många pensionärer som har en extremt blygsam pension.

Siffror visar att 300 000 pensionärer i Sverige riskerar fattigdom vilket Newsner tidigare belyst i en stor artikelserie

Foto: TT

Gunbritt klarar sig bra tack vare sambolivet med maken Lennart. Han hyllar sin hustru som tagit hand om hemmet exemplariskt, och de båda är överens om att de har det bra.

Men att få fem kronor extra var en besvikelse efter regeringens löfte, menar Gunbritt. 

I september införs det så kallade inkomstpensionstillägget, som syftar till att äldre som haft lågavlönade yrken ska få mer pengar att röra sig med. Hur mycket Gunbritt kommer att få är oklart.

Vad är dina tankar kring det svenska pensionssystemet? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required