Personal på demensboende beordrades till jobbet – trots att de var smittade med covid: ”En katastrof”

Anställda på ett demensboende i Motala kallades in till jobbet trots att de testat positivt för covid-19, det avslöjar Aftonbladet

– Flera i personalen har beordrats att stanna kvar på jobbet efter att tester visat att de har corona. Ytterligare några har kallats in trots att de varit sjuka, säger Aftonbladets källa. 

Flera i personalen på demensboendet Skogsgården i Motala kommun fick lov att jobba trots att de bekräftades vara smittade av covid-19. Detta med anledning av personalbrist på grund av just sjukdom. 

Enligt källor till Aftonbladet ska läget ha varit så ansträngt att boendet brutit sina rutiner som handlar om att anställda inte ska gå mellan de fyra avdelningarna som finns på Skogsgården. 

Beordrades stanna kvar på jobbet

Enligt källan finns två våningsplan, på ett av dem är nästan alla i personalen smittade av covid-19. 

– Flera i personalen har beordrats att stanna kvar på jobbet efter att tester visat att de har corona. Ytterligare några har kallats in trots att de varit sjuka, säger en av de som Aftonbladet pratat med.  

OBS: Personen på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Foto: TT

En källa vittnar om att sjukdomsläget är katastrofalt på boendet. 

– Det finns inte tillräckligt med folk. Alla i personalen är helt knäckta. Det är en katastrof, säger en källa.

20 anställa smittade av covid-19

Enligt Sissi Roth, som är sektionsordförande på fackförbundet Kommunal, har cirka 20 personer på demensboendet Skogsgården testat positivt för covid-19.

– Det rör både boende och anställda. Det är en mycket hög siffra eftersom det bara finns 28 platser där, säger hon till Aftonbladet. 

– Situationen är väldigt ansträngd på många håll inom äldrevården. Vi hade velat se att man ökat bemanningen för länge sedan. Då hade man haft bättre möjligheter att hantera sådana här situationer, tillägger hon.

Svaret från ansvariga

Skogsgården i Motala drivs av företaget Vardaga. När Aftonbladet söker verksamhetschefen Charlotte Ejdehage säger hon att hon är upptagen i möte. 

När de sedan kontaktar Urban Rybrink, pressansvarig, svarar han i ett mejl.

”Vi har en hög personalfrånvaro, men inte bara på grund av smitta. Vi har också frånvaro som är kopplad till karantänsregler samt fördröjningar av provtagning”.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);