Polis ingrep vid stökiga krogar – fick däcken sönderskurna: ”Drabbar bara andra”

Mitt i pandemin rådde en stökig helg i Stockholm, där många ungdomar rörde sig ute på stans krogar. Under lördagsnatten saboterades flera polisbilar utanför festlokaler på Södermalm. Medan poliserna ingrep skars däcken på deras bilar sönder. 

– Det är troligtvis agg mot polisen som ligger bakom, men det drabbar bara andra, säger Viktor Adolphson som är yttre befäl vid Södermalmpolisen till Aftonbladet.

Under natten till söndag larmades polis till flera krogar på Södermalm i Stockholm. Poliserna parkerade på gatan utanför lokalerna, och medan de gjorde ingripanden passade man på att skära sönder däcken på polisens tjänstebilar. 

Kostnad för skattebetalarna

Enligt Viktor Adolphson, som är yttre befäl vid Södermalmpolisen, så är det förmodligen en handling från personer som tycker illa om polisen. Han menar dock att gärningen drabbar andra mer än det drabbar poliserna. 

– Vi behöver byta bil, och det tar tid. Det kan betyda att vi blir sinkade när vi behöver rädda liv. Och så blir det en kostnad som drabbar skattebetalare helt i onödan, säger Viktor Adolphson till Aftonbladet

Foto: Janerik Henriksson/TT

Men Södermalms krog-gator var inte det enda stället där folk visade att poliserna inte var välkomna under lördagsnatten. 

”Ungdomlig frustration”

När polisen avbröt en hemmafest på en annan adress sparkades backspegeln på polisbilen bort. Där hann polisen se vem som var skyldig till sabotaget.

– Där rör det sig väl om ungdomlig frustration. Men det känns så meningslöst, som ett onödigt slag i luften, säger Viktor Adolphson. 

Samtidigt hade hundratals personer samlats i en industrilokal i Västberga, för att festa tillsammans. Enligt Aftonbladet hade man bokat flera DJ:s till festen, som planerades hålla på från 23 till 07 på morgonen dagen efter.

Södermalm på natten. OBS: Personerna på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Foto: Jessica Gow/TT

Hundratals personer på fest

Även den festen avbröts av polis. 

– Vi betraktade det här som en offentlig tillställning och beslutade om att upplösa den för att det var för mycket folk helt enkelt. Man har avvisat ett hundratal personer, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson till Aftonbladet.

Samtliga attacker mot polisbilarna på Södermalm rubriceras som blåljussabotage. Med hjälp av kameror hoppas polisen kunna identifiera och hitta de som gjort sig skyldiga till händelserna. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required