Polisen tar krafttag mot A-traktorförare – efter olyckor och buskörningar

Efter olyckor, buskörningar och olagliga fordon. Nu blir polisen strängare mot A-traktorförare, det rapporterar P4 Uppland.

I takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckorna gjort det. Något som oroat poliser runt om i hela landet.

Nyligen infördes en ny praxis för A-traktorer, som gör det möjligt för polisen att vara hårdare mot unga förare och deras vårdnadshavare. 

LÄS MER: Efter olyckorna med A-traktorer – nu ryter 17-åriga Anny ifrån till vuxna bilister: ”Lägg ifrån er mobilen”

Ny praxis för A-traktorer

Ny praxis gör det möjligt för polisen att vara hårdare mot de unga förarna.

Bland annat så beläggs A-traktorn med en registreringsbesiktning (”regbes”) i samband med en flygande besiktning. Om A-traktorn bedöms som en personbil så räknas det som att föraren kört olovligt

”Denna praxis innebär att om en a-traktor beläggs med regbes på en eller flera punkter så bedöms den inte uppfylla kraven för att räknas som en a-traktor. Den bedöms då vara en personbil istället. Innehar man då endast AM-behörighet och har framfört a-traktorn som räknas som en personbil så kommer man även att misstänkas för olovlig körning. Döms man för detta kan påföljden bli dagsböter, indraget körkort samt indraget körkortstillstånd (”lämpet”)”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook. 

A-traktor
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Poliser tar krafttag mot A-traktorer

Och nu skärper Polisen kontroller av A-traktorer ytterligare.

LÄS MER: Efter nya hårdare reglerna – ungdomar som kör A-traktor starkt kritiska: ”Löjligt”

Tidigare har det varit vanligast att anmälan upprättats om fordonet gick för fort, men nu kontrolleras även hur bilen byggts om till A-traktor.

Nu är polisen även noga med att bilarna byggts om på rätt sätt.

Bland annat får A-traktorer inte ha bagageluckor och det ska inte gå att sitta i baksätet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.