Polisens krafttag efter krav på körkort för vattenskoter – här ökar de närvaron på sjön i sommar

Sedan första maj i år är det för första gången krav på särskilt förarbevis för att få köra vattenskoter, detta efter att antalet olyckor på sjön ökat. För att säkerställa att folk håller sig till reglerna även utanför Stockholms skärgård så kommer sjöpolisen att öka sin närvaro även i Dalarna i sommar. 

– VI är väldigt tacksamma för att de kommer hit, säger Martin Öhman, t.f. lokalpolisområdeschef i Falun till SVT. 

Fylla, fortkörning och störande busåkning är några av de företeelser som legat bakom de många vattenskoter-relaterade olyckorna på sjön de senaste åren. Tidigare har det inte funnits något krav om särskilt förarbevis för fordonet, men sedan första maj gäller annat. 

Fler kontroller i Dalarna

Att köra vattenskoter utan särskilt förarbevis räknas som olovligt, ett beslut som togs fram av riksdagen förra året. 

Vattenskoter
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Från och med första maj kan den som kör vattenskoter utan förarbevis straffas med böter, och för att kontrollera att reglerna följs ökar polisen sina kontroller på svenska vatten. 

– Vi ser med stor oro på de signaler vi fått från allmänheten om att en del kör på ett farligt sätt både för sig själv och andra. Vi vill förhindra att det sker olyckor, säger Martin Öhman, t.f. lokalpolisområdeschef i Falun till SVT.

LÄS MER: Klart: Nu införs krav på körkort för vattenskoter – fartdårar straffas med böter

Just i Dalarna, där det råder mycket sjötrafik på somrarna, har polisen inte alla resurser de skulle önska. Men i sommar tar de hjälp av sjöpolisen i Stockholm. 

– Vi kommer att utföra kontroller periodvis. Både med egna resurser och med sjöpolisen från Stockholm som kommer att komma upp ett antal gånger under sommaren, säger Polisens områdeschef i Falun, Martin Öhman när han intervjuas av SVT. 

Kan straffas med böter

Nytt för i år är att kontrollera att de som är ute på sjön och kör vattenskoter har förarbevis för den. För att ta ett sådant måste man ha fyllt 15 år och gå en utbildning hos Transportstyrelsen

LÄS MER: Efter flera olyckor – förslaget ska hjälpa polisen att sätta dit buskörande vattenskotrar: ”Effektivt”

Polisen i Dalarna kommer att jobba utifrån de resurser de har, och ibland få förstärkning av sjöpolisen i Stockholm.

– Jag kan inte kommentera exakt hur många gånger, men mer än en gång kommer de att vara här. De har en speciell kompetens som inte vi har, så vi är väldigt tacksamma att de vill komma upp och hjälpa oss, säger Martin Öhman.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required