Polisens stora satsning i december: Inför extra kontroller för att stoppa rattfylla på vägarna

December är en månad med mycket festligheter och stort fokus på mat och dryck. Något som gör att alkoholkonsumtionen riskerar att öka.

Nu väljer polisen att fokusera extra mycket på nykterhet i trafiken vecka 49.

Enligt statistik från Trafikverket kör över 15 000 personer i Sverige onyktra varje dag. Och förra året omkom 204 personer i trafiken och en återkommande olycksorsak är alkohol- eller narkotikapåverkade förare.

Enligt Trafikverket har cirka 20 procent av de motorfordonsförare som dör i trafikolyckor, alkohol i kroppen. Vid singelolyckor är det ungefär 35 procent.

Foto: TT/ Facebook

Siffror som är alldeles för höga i jämförelse med polisens nollvision, som innebär att ingen ska dö i trafiken. 

– Den som är påverkad har bland annat längre reaktionstid och försämrad uppmärksamhet vilket ökar risken dramatiskt att dö eller bli svårt skadad i trafiken samt orsaka att andra skadas i trafiken. Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Storsatsar på trafikkontroller

Under advent är det ofta stort fokus på mat och dryck. Det kanske är julbord, glöggmingel, luciafester och andra tillställningar som gör att alkoholkonsumtionen riskerar att öka under de kommande helgerna.

Därför storsatsar polisen under vecka 49 och inför extra trafikkontroller i landet. Något de skriver om i ett inlägg på Facebook.

”Kör säkert under högtidernaAdventstider kretsar mycket kring måltider och dryck och det gör att alkoholkonsumtionen riskerar att öka under de kommande helgerna. Just alkohol och droger är en återkommande orsak till trafikolyckor och därför har polisen extra fokus på nykterhet i trafiken under vecka 49”, skriver dem i inlägget.

I kommentarsfältet är det flera som tackar för polisens insats.

”Tack för era insatser”, skriver en person.

”Mycket bra information”, skriver en annan.

Men polisens arbete ute på vägarna är inte alltid uppskattat. Flera gånger under året har polisen gått ut och vädjat till allmänheten att sluta varna för dem i grupper på sociala medier.

Så sent som i september gick polisen i Växjö/Alvesta ut och röt ifrån mot bilisterna fula metoder.

”Nästan varje gång vi sätter upp en trafikkontroll upplever vi att bilister varnar varandra. De blinkar med hellyset för att mötande trafik ska slippa få böter om de kör för snabbt. Men det är inte alltid vi är ute efter att bötfälla folk. Hastighetskontrollen kan vara uppsatt av en helt annan anledning”, skriver polisen.

Så går det till

På polisens hemsida skriver man att varje bilförare som stoppas kommer att få visa körkort och blåsa i ett sållningsinstrument som mäter eventuell alkoholförekomst i utandningsluften. 

Polisen kommer även att ställa frågor om narkotika- och medicinering, för att kunna upptäcka ett eventuellt avvikande beteende. 

De förare som upptäcks köra onyktra kommer att erbjudas hjälp från beroendevården, enligt polisen. 

Syftet med satsningen är att förhindra antalet olyckor och dödsfall i trafiken, då rattfylla är den bakomliggande orsaken till en stor andel av dessa varje år. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);