PRO:s kritik mot regeringens nya budget: ”Inte tillräckligt – den allmänna pensionen måste höjas!

Sveriges pensionärer har kallats för ”vinnare” i regeringens nya budget som presenterades under onsdagsförmiddagen. Sänkt skatt för de med en inkomst över 17 000  kronor i månaden, höjt bostadstak, och höjd garantipension, är några av punkterna över 2020 års budgetsatsningar.

Regeringens fokus på pensionärer mottogs väl av PRO, – Pensionärernas riksorganisation, men enligt Ingemar Hamskär, sakkunnig i pensionärernas ekonomi, så hade man chansen att göra betydligt mycket mer.

– Man borde till exempel se över hela pensionssystemet. Det klarar inte av att idag leverera rimliga allmänna pensioner eftersom det bland annat är underfinansierat, säger Ingemar Hamskär till Newsner.

När regeringen presenterade sina nya budgetsatsningar under onsdagen stod det klart att svenska pensionärer skulle få mer pengar i fickan. Förutom att bostadstilläggets tak höjs för både ogifta och gifta så sänks skatten för de med en inkomst över 17 000 kronor i månaden. Och garantipensionens grundnivå höjs med upp till 200 kronor per månad.

– Den grupp som framträder tydligast är pensionärer. Det sker genom sänkt skatt och höjningar av grundskyddet, men även genom olika satsningar på nya äldreboenden och digitalisering av vården, säger Sharon Lavie på Ikano bank, till Aftonbladet.

Vill förbättra situationen för äldre kvinnor

Men alla är inte överens om att Sveriges pensionärer kan kallas vinnare i och med den nya budgeten. PRO:s Ingemar Hamskär, sakkunnig i pensionärernas ekonomi, menar att det finns mycket mer man kan göra, då orättvisorna fortfarande är stora.

– Skatten ska vara lika hög på pension och lön, det ska inte vara skillnad, det är målet, säger Ingemar till Newsner och tillägger sedan:

– Vi välkomnar skattesänkningen, den går i rätt riktning. Men bostadstillägget vars tak höjts till max 7 000 kronor i månaden för den som är ogift, borde minst ligga på 8 000 kronor och indexregleras, säger Ingemar.

Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Shutterstock

PRO: ”Slopa pensionsgruppen”

Ingemar menar att speciellt kvinnor blir lidande av dagens pensionssystem, då de får mindre pension på grund av lägre löner i arbetslivet.

– Många måste ha en man med bra pension att leva på, så ska det inte vara, säger Ingemar.

Enligt honom borde hela pensionssystemet ses över.

– Man borde slopa pensionsgruppen som förvaltar pensionssystemet. Den har gjort sitt. Frågan om vårt pensionssystem bör gå åter till Sveriges Riksdag. I dagarna kommer vi på PRO att starta en kampanj för höjd allmän pension. Höjs inte den allmänna pensionen kommer den förlora sin legitimitet och politikerna ansiktet, säger Ingemar Hamskär på PRO till Newsner.

Foto: TT

Video: Pensionärernas situation i Sverige – statistik