FOTO: TV4/TT

Regeringens beslut: Iryna får ingen nåd – utvisas från Sverige inom en månad

Iryna, 39, från Ukraina förlorade sitt ena ben vid terrorattacken på Drottninggatan 2017.

Två år senare ska hon utvisas från Sverige.

Och hon får ingen nåd av regeringen, rapporterar Expressen.

Det var i dagarna som Iryna fick besked om att hon och 14-åriga dottern ska utvisas till Ukraina. I april förlorade hon sitt ben när terroristen mördade och skadade människor på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer dog och 15 skadades, däribland Iryna.

Hon fick tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vittna mot terroristen, som senare dömdes till livstids fängelse för terroristbrott, fem mord och 119 mordförsök.

– Jag kan känna en rädsla för det okända, för att jag inte vet vad jag kan förvänta mig och hur jag kommer att reagera. Jag kanske bara kommer att gråta, bli arg eller nervös. Eller så kommer jag känna mig stark. Men jag måste sitta där, jag måste vara i samma rum som honom, svara på frågor titta på honom. Det är viktigt för mig att se honom i ögonen, för att jag ska kunna gå vidare, sade Iryna före rättegången i en intervju med Aftonbladet.

Men nu ska alltså Iryna och dottern utvisas. De måste resa tillbaka till Ukraina inom fyra veckor. Efter att ha fått nej av Migrationsverket om uppehållstillstånd ska Migrationsdomstolen och senare Migrationsöverdomstolen vägrat att ompröva beslutet, skriver Expressen.

FOTO: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

Advokaten: ”En moralisk skyldighet” att Iryna stannar

Irynas advokat Henrik Hoffman har hopp om att hon ska få vara kvar, detta om regeringen ger henne nåd. Men det är inte aktuellt.

”Som svar på din fråga angående nåd, nej det är inget som regeringen överväger”, skriver justitieministern Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa i ett sms till Expressen.

Hoffman har dock inte gett upp hoppet. Han menar att Sverige har ”en moralisk skyldighet att ge Iryna uppehållstillstånd med tanke på det hon drabbats av. Enligt honom kommer hon inte få samma medicinska vård i Ukraina, skriver Expressen.

– Jag lider av posttraumatiskt symtom och depression. Jag behöver läkare, psykolog, mediciner. Jag vet inte hur det ska gå i Ukraina, har hon tidigare sagt till Expressen.

Vad tycker du om det här? Dela för att visa din åsikt.