Robin Dahléns skadestånd dras tillbaka – starka orden efter plötsliga vändningen: ”Hur jävla…”

Robin Dahlen

Foto: Tommy Pedersen/TT

Under måndagen kom beskedet att Arvika kommun ska betala nästan tre miljoner kronor i skadestånd till Robin Dahlén – en av de felaktigt utpekade bröderna i Kevinfallet.

Men några timmar senare drog Värmlands tingsrätt tillbaka sin dom, som berodde på ett internt misstag, det rapporterar NWT.

2021 inledde bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som oskyldigt anklagades för fyraårige Kevins död 1998, en skadeståndsprocess mot Arvika kommun.

Advokat Stefan Liliebäck som företräder bröderna menade att socialtjänsten ”kränkte deras mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen”.

Den 10 februari 2022 meddelade Arvika kommun att de inte ansåg sig vara skyldiga bröderna i Kevin-fallet någon ursäkt eller skadestånd.

Under en pressträff redovisade man den utredningen man gjort av socialtjänstens roll i fallet med bröderna, och där man dragit slutsatsen att socialtjänsten inte gjort något fel.

Enligt kommunen har socialtjänsten bara närvarat på tre av de förhör som Stefan Liliebäck liknat vid ”tortyr”, och att inget av dessa har varit något av de kritiserade tillfällena. 

– Vi kan inte se att socialtjänsten har begått några fel, sade ordförande i Lärande och stöds utskott Henrik Axelsson under pressträffen.

LÄS MER: Vändningen: Bröderna i Kevin-fallets upprättelse – får skadestånd på en miljon kronor var: ”Har gjort fel”

Arvika kommun bad om ursäkt

Till slut beslutade Arvikas kommunstyrelse att be om ursäkt till bröderna för vad de fått utstå under utredningen av femårige Kevin Hjalmarssons död.

Foto: Tommy Pedersen, TT/ TT

I ett pressmeddelande skrev kommunen däremot att man inte anser att något formellt fel har begåtts av socialtjänsten. 

”Men, som Kommunstyrelse och representanter för medborgarna i Arvika, ber Kommunstyrelsen bröderna Karlsson och Dahlén om ursäkt för den utsatthet och de upplevelser som hela familjen upplevt och fortfarande upplever.”

LÄS MER: Kommunen ångrar sig – ber om ursäkt till bröderna i Kevin-fallet

Robin Dahlén får skadestånd

I augusti i år stämde Robin Dahlén, via sin advokat, Arvika kommun på 2 985 000 kronor.

Han menade att det är mycket viktigt att kommunen medger att de har gjort fel.

Under måndagen rapporterade P4 Värmland att Värmlands tingsrätt bestämt i en så kallad tredskodom, att Arvika kommun nu döms att betala nästan tre miljoner kronor till Robin Dahlén.

Men beskedet var ett misstag.

Robin Dahléns skadestånd dras tillbaka

Beslutet under måndagsmorgonen var en så kallad tredskodom, som kan utdömas om någon part i ett rättsärende inte kommer till rättegång, eller inte lämnar in handlingar som domstolen begärt i tid.

Arvika kommun skulle svara på Robin Dahléns stämning senast i fredags. Men enligt tredskodomen hade kommunen inte gjort det.

Kommunen hävdar däremot att handlingarna lämnades in i tid.

– Vi har lämnat in svar med både brev och mejl i fredags, sade Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika, till TT på förmiddagen.

– När jag kom in i morse så tittade jag efter vad som fanns i ärendet. Det var det underlag jag hade att gå på då. Svaromålet hade kommit via mejlkön, men sorterades inte in i ärendet förrän efter tredskodomen hade gått. Det är de svaren jag kan ge, givetvis finns det skäl för oss att se över våra rutiner, säger tillförordnad rådman Håkan Andersson till NWT.

På frågan om han inte borde ha undersökt handlingarna noggrannare efter helgen, svarar han:

– Det kan man givetvis anta. Och det kan finnas lärdom av det här och ta större försiktighet i framtiden. Men jag arbetade på det underlaget jag hade där och då, säger han till tidningen.

Arvika kommuns juridiska ombud Jonathan Peduru-Aratchi tog emot beskedet om att återvinna tredskodomen av tingsrätten muntligen och nu fortsätter förhandlingarna.

Enligt lagmannen Lars Holmgård har ingen förlorat någonting på detta.

– Får man en tredskodom mot sig har man en månad på sig att ansöka om återvinning och gör man det så tar vi upp målet igen, så handläggningen kommer bara att fortsätta där den slutade inför tredskodomen. Det är inte någon som har förlorat någonting på detta, säger han till NWT.

LÄS MER: Bröderna i Kevin-fallets känslosamma ord – efter svenska folkets stora insamling: ”Tack vare er…”

Robin Dahlen är besviken på missen.

– Hur jävla många myndigheter ska jag behöva gå igenom innan någon faktiskt gör rätt, säger Robin Dahlén till P4 Värmland som också rapporterat om händelsen.

Allt om Kevinfallet 1998

Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades felaktigt ut som ansvariga för fyraårige Kevins död i Arvika 1998.

Bröderna friades senare från alla brottsmisstankar och ansökte om skadestånd från staten. Summan var på tio miljoner kronor vardera för ideell skada.

I mars 2022 kom beskedet att bröderna beviljas skadestånd ”ex gratia”. Det på en miljon kronor vardera.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version