SAOL stryker ordet negerboll. Varnar för neger, zigenare och lapp.

Svenska Akademins ordlista släpps snart i ny upplaga. Hela 13 000 nya ord ska införas och för första gången kommer det att finnas varningstexter mot användning av kränkande uttryck som ”neger”, ”zigenare” och ”lapp”. Även ordet ”negerboll” stryks helt.

SAOL:s nya utgåva kommer den 15 april. Nytt för den här gången är att en slags varningstexter, eller rekommendationer, i ordlistan. Anledningen är att SAOL:s redaktion uppmärksammat pågående strömmningar och debatter i samhället i frågor om genus till rasism, uppger Sveriges radio.

I stället för att använda ord som ”neger”, zigenare” och ”lapp”, råder SAOL till att använda uttrycken svart, rom och same.

– Bakom orden: ”neger”, ”zigenare” och ”lapp”, kommer vi istället råda folk att använda uttrycken: svart, rom och same, berättar professor Sven-Göran Malmgren som är huvudredaktör för SAOL 14, för Sveriges Radio.

Så kallade ”tveksamma ord” och sammansättningar som ”zigenarblod”, ”indiandans” och ”negerkyss” som kan upplevas stötande och kränkande, är helt borttagna ur ordlistan. Även negerboll finns inte längre med i SAOL.

– Det är också borta nu, berättar Sven-Göran Malmgren för Metro.

Publicerad av Newsner, gilla gärna