SD:s nya utspel: ”Vi kommer backa upp regeringen i den frågan”

.

Sverigedemokraterna ställer sig bakom regeringen.
Nu kommer det nya förslaget om utjämningssystemet att gå igenom riksdagen.
– Vi kommer att backa upp regeringen i den frågan, så den kommer med stor sannolikhet att passera när den kommer upp i kammaren så småningom, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD), till Ekot.

Regeringen har föreslagit mer pengar till glesbygden via ett utjämningssystem.

Nu har förslaget samlat en majoritet i riksdagen – efter att Sverigedemokraterna på onsdagen bekräftar att partiet ställer sig bakom förslaget. Tidigare har Centerpartiet ställt sig bakom regeringens plan, medan Liberalerna säger nej.

– Det här förslaget gynnar de kommuner vi skulle behöva gynna de kommande åren, inte sällan mindre landsbygdskommuner som har ett riktigt tufft beting för att få den kommunala ekonomin att gå ihop, sade Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson (C) till Sveriges Radio när regeringen presenterade sin glesbygdssatsning i budgeten.

Men eftersom SD nu säger ja kommer förslaget att samla en majoritet i riksdagen.

VISBY 20190707 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie ≈kesson under en presskonferens p Sverigedemokraternas dag p politikerveckan i Almedalen. Foto: Adam Ihse / TT

Regeringen vill att glesbygdskommuner ska få större stöd med detta förslag.

– Vi kommer att backa upp regeringen i den frågan, så den kommer med stor sannolikhet att passera när den kommer upp i kammaren så småningom, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, till Sveriges Radios Ekot, enligt TT.

Regeringen har förslagit att pengar ska omfördelas mellan kommunerna. I dag fördelas 9,7 miljarder om – från och med årsskiftet vill regeringen att det ska ökas till 11,5 miljarder.

Hård kritik från M i Stockholm

Förslaget, som innebär att rikare regioner ger till fattigare, har tidigare mött hård kritik av Moderaterna i Stockholm.

– Jag noterar att staten ur egen kassa ska skicka 1,5 nya miljarder till regionerna. I praktiken så kommer region Stockholms ökade kostnader på 1,6 miljarder ge mer till sjukvården i resten av landet än vad regeringen gör. Vi hade hoppats att staten skulle ta över den ökade utjämningen i den egna budgeten. Nu kommer vi istället att tappa de pengarna. Det blir tufft när vi ska värna kollektivtrafiken och vården, sade finansborgarrådet Irene Svenonius (M) i Stockholm, till Mitti efter att regeringens budget presenterats tidigare i höst.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade när förslaget presenterades i slutet på augusti att han anser att det är rimligt att rikare kommuner bidrar till glesbygden.

– Alla vinner på att också de omliggande kommunerna har en bättre välfärd. Det är hela Sverige som tjänar på detta, och storstäderna har bättre förutsättningar än glesbygdskommuner, sade Löfven på en pressträff enligt Sveriges Radio.

HELLISHEIDE 20190819 Statsminister Stefan Lˆfven (S) i samband med de nordiska statsministrarnas Ârliga inofficiella sommarmˆte p Island. Foto: Naina HelÈn JÂma / TT

Vad tycker du om detta förslaget? Skriv gärna en kommentar.

TV: Test: Kan du namnen på alla Sveriges statsministrar?