Socialchef gick före i vaccinationskön – nu får han sparken: ”Skadat hans förtroende”

Flera kommunanställda chefer i Sverige har avslöjats med att gå före i vaccinationskön. En av dessa var Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby. Nu väljer kommunen att sparka honom. 

– Utredningen visar att han har agerat på ett olämpligt sätt som allvarligt skadat hans förtroende som socialchef. Jag har därför i meddelat att han inte längre har mitt förtroende att fortsätta i den rollen, säger kommundirektören Regina Kevius i ett pressmeddelande.

I februari avslöjade Aftonbladet att flera chefer i Upplands Väsbys kommun gick före prioritetsordningen för vaccin mot covid-19. Samtliga chefer lät ta sina första doser samtidigt som vårdpersonal, trots att de inte tillhörde den gruppen som var före dem i kön. 

Socialchefen får sparken

Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby, var en av de som gick runt prioriteringsordningen för att få vaccineras. 

När det uppdagades att socialchefen gått före i kön stängdes han av från sitt arbete i väntan på utredning. 

MALMÖ 2021-01-12 Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö på tisdagen. Vid vaccinationscentralen på SUS i Malmö vaccineras sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Foto: Johan Nilsson / TT

Värnar om allmänhetens förtroende

I samarbete med kommunens politiska ledning har kommundirektör Regina Kevius beslutat att ge Magnus Lublin sparken.

– Vi är inne i ett mycket allvarligt skede med en fortsatt pandemi där många väntar på vaccin. Vi som kommun måste värna allmänhetens förtroende i arbetet med att begränsa smittspridningen i Upplands Väsby, säger Regina Kevius.

Tillförordnad socialchef blir Charlotta Marklund, enligt Aftonbladet. 

Flera chefer har gått före i vaccinationskön

Lublin är inte den enda kommunanställda överordnad som gått runt prioriteringsordningen när det kommer till vaccination. 

I början av februari avslöjade SVT att en chef på ett äldreboende i Eskilstuna låtit vaccinera sin familj före personal. 

Avslöjandet följdes upp med en intern kontroll av Eskilstuna kommun, som visade att tre chefer gjort samma sak. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter det uppdagades det att åtta kommunchefer i skånska Kävlinge gått före i vaccinationskön även de. Samtliga tog den första dosen vaccin innan hemtjänstpersonalen kunnat boka tid. Detta trots att anställda har förtur i kön.

Allt kom fram under ett videomöte där Ann-Louise Christensen, chef över omsorgsförvaltningen i Kävlinge, frågade cheferna rakt ut.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);