Socialchef gick före i vaccinationskön – nu får han sparken: ”Skadat hans förtroende”

Flera kommunanställda chefer i Sverige har avslöjats med att gå före i vaccinationskön. En av dessa var Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby. Nu väljer kommunen att sparka honom. 

– Utredningen visar att han har agerat på ett olämpligt sätt som allvarligt skadat hans förtroende som socialchef. Jag har därför i meddelat att han inte längre har mitt förtroende att fortsätta i den rollen, säger kommundirektören Regina Kevius i ett pressmeddelande.

I februari avslöjade Aftonbladet att flera chefer i Upplands Väsbys kommun gick före prioritetsordningen för vaccin mot covid-19. Samtliga chefer lät ta sina första doser samtidigt som vårdpersonal, trots att de inte tillhörde den gruppen som var före dem i kön. 

Socialchefen får sparken

Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby, var en av de som gick runt prioriteringsordningen för att få vaccineras. 

När det uppdagades att socialchefen gått före i kön stängdes han av från sitt arbete i väntan på utredning. 

MALMÖ 2021-01-12 Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö på tisdagen. Vid vaccinationscentralen på SUS i Malmö vaccineras sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Foto: Johan Nilsson / TT

Värnar om allmänhetens förtroende

I samarbete med kommunens politiska ledning har kommundirektör Regina Kevius beslutat att ge Magnus Lublin sparken.

– Vi är inne i ett mycket allvarligt skede med en fortsatt pandemi där många väntar på vaccin. Vi som kommun måste värna allmänhetens förtroende i arbetet med att begränsa smittspridningen i Upplands Väsby, säger Regina Kevius.

Tillförordnad socialchef blir Charlotta Marklund, enligt Aftonbladet. 

Flera chefer har gått före i vaccinationskön

Lublin är inte den enda kommunanställda överordnad som gått runt prioriteringsordningen när det kommer till vaccination. 

I början av februari avslöjade SVT att en chef på ett äldreboende i Eskilstuna låtit vaccinera sin familj före personal. 

Avslöjandet följdes upp med en intern kontroll av Eskilstuna kommun, som visade att tre chefer gjort samma sak. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter det uppdagades det att åtta kommunchefer i skånska Kävlinge gått före i vaccinationskön även de. Samtliga tog den första dosen vaccin innan hemtjänstpersonalen kunnat boka tid. Detta trots att anställda har förtur i kön.

Allt kom fram under ett videomöte där Ann-Louise Christensen, chef över omsorgsförvaltningen i Kävlinge, frågade cheferna rakt ut.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required