Stefan Löfven bryter tystnaden om Dan Eliassons avgång: ”Har dragit rätt slutsats”

Efter Dan Eliassons avgång som myndighetschef – nu bryter statsminister Stefan Löfven tystnaden.

– Jag vet inte vad han grundar sitt beslut på men jag tycker att han dragit rätt slutsats att han inte kan vara kvar, säger Stefan Löfven till SVT.

På onsdagen kom beskedet – Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps generaldirektör Dan Eliasson väljer att lämna sin post.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ställde upp för pressen och svarade på frågor, och förklarade då att Dan Eliassons anställning i regeringskansliet löper fram till den 31 december 2022.

På fredagsmorgonen bröt statsminister Stefan Löfven tystnaden i ärendet. I en intervju med SVT:s ”Morgonstudion” fick han frågor om den avgående MSB-chefens beslut.

– Exakt vad han bygger sitt beslut kan bara Eliasson svara på. Jag vet inte vad han grundar sitt beslut på men jag tycker att han dragit rätt slutsats att han inte kan vara kvar, säger Stefan Löfven till SVT:s ”Morgonstudion”.

Det var efter en resa till Kanarieöarna under jul- och nyårshelgen som Eliasson möttes av hård kritik. Detta trots att Folkhälsomyndigheten avråder från icke-nödvändiga resor i detta läge i pandemin.

MSB-bossen har i tidigare intervjuer förklarat att han ansåg utlandsresan som ”nödvändig”, samt att han avstått ”många andra resor under året”.

– Vi ska alltid undvika onödiga resor. Jag har ställt in väldigt många resor. Men den här gången kände vi att vi ville fira jul tillsammans, sade generaldirektör Eliasson, efter att ha kommit hem från Las Palmas, till Expressen.

STOCKHOLM 20180720 Arkivfoto: Christine Olsson / TT

Löfven om Eliassons lön: ”Jag vill nog slå hål på myten”

Stefan Löfven fick också frågan om den tidigare MSB-generaldirektörens lön – och huruvida det är rimligt att Eliasson ska fortsätta få 160 000 kronor i månadslön under de kommande två åren.

– Jag vill nog slå hål på den där myten att det bara är att luta sig tillbaka och ta emot lön. Man är fortfarande generaldirektör men i regeringskansliet och ska också göra rätt för den lönen, säger Löfven till SVT.

Samtidigt som statsministern förstår att förtroendet för myndigheten kan se olika ut ute i stugorna, har han själv fortsatt fullt förtroende för MSB.

– Det återstår att se, det är väl inte otroligt att några tycker att det var konstigt. Men MSB fungerar och ska göra sitt och jag har full tilltro att de kommer göra sitt under den här pandemin och i övrigt.

På frågan vad Eliasson kommer att göra nu svarade statsministern:

– Det saknas aldrig arbetsuppgifter på ett regeringskansli det kan jag säga.

Stefan Löfven
Foto: Shutterstock

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required