Stefan Löfven svarar på kritiken – därför shoppade han i gallerian trots restriktionerna: ”Jag har aldrig.”

Sveriges statsminister fick motta hård kritik efter att han synts shoppa i en galleria i Stockholm, dagarna innan jul.

Nu förklarar Stefan Löfven sitt agerande i en intervju med SVT.

I takt med den ökade smittspridningen av coronaviruset i Sverige har tonen kring fler restriktioner hårdnat. Och vikten av att alla bör ta sitt ansvar för att få stopp på viruset har påpekats om och om igen.

Efter råden att svenskar ska undvika att vistas i inomhusmiljöer uppmanade statsministern att alla ska skärpa sig, sa han den 3 november.

– Nu måste alla skärpa sig. Nu behöver varenda medborgare ta sitt ansvar. Vi vet hur farligt det här är. Vi har nästan 6 000 människor avlidna, sa statsminister Stefan Löfven då.

Foto: Henrik Montgomery, TT/ Shutterstock

Sedan dess har både statsministern själv, hans statsråd och generaldirekttören för MSB Dan Eliasson fått svidande kritik för att inte ha följt Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer för att hindra spridningen av covid-19.

Kritiken mot deras agerande har haglat de senaste veckorna och MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har avgått till följd av kritiken.

”Jag följer rekommendationer”

I en intervju med SVT:s Mats Knutson svarar Stefan Löfven på varför han valde att julshoppa trots restriktionerna.

För SVT berättar statsministern att han har full förståelse för om folk tycker att hans agerande var konstigt. Men att han dragit ner på besök i både affärer och restauranger under hösten och tillägger att de få gånger han varit ute, har han gjort det på ett smittsäkert sätt.

– Jag följer råd och rekommendationer. Jag har dragit ner betydligt på besök i butiker och restauranger av det skälet. Jag tror att vi är många som har tänkt så. Hur kan jag göra för att begränsa besöken?, säger Stefan Löfven.

Löfven: ”Aldrig handlat på nätet”

Och på frågan om han tänker att han skulle kunnat göra annorlunda, svarar han:

– Jag har aldrig handlat något på nätet. Jag tillhör den generationen möjligtvis. Men det är klart att så här i efterhand kan man fundera på om jag tidigare skulle ha handlat min julklapp till Ulla. Det var bara till Ulla som jag har handlat julklapp till för att begränsa min närvaro ute på stan.

Stefan Löfven säger att han förstår folks starka reaktioner men att det inte var mycket folk i gallerian när han besökte den.

– Det var inte det när jag var där. Men det är inte så att jag har struntat i råden och rekommendationerna och varit ute i julhandeln. Men jag förstår det, säger han.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required