Stefan Löfvens besked: Ardalan Shekarabi tar över efter Annika Strandhäll

Nya ministrar presenteras.

Efter Annika Strandhälls avgång från regeringen.
Nu presenterar statsminister Stefan Löfven (S) en regeringsombildning. 

Det var under måndagen som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) meddelade sitt avhopp. Detta eftersom hon vill vara mer närvarande för sina barn, sedan hennes sambo plötsligt avlidit. Strandhäll kommer dock behålla sin riksdagsplats.

Annika Strandhäll avgår som minister – efter dödsfallet i familjen

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, sa Strandhäll till Dagens Nyheter.

På tisdagen klockan 14 väntas Löfven presentera en regeringsombildning, enligt ett pressmeddelande.

– Jag gör det på två politiskt prioriterade områden: stark välfärd i hela Sverige och socialförsäkringar, inte minst i form av pensioner, sade Löfven på pressträffen.

Ny socialförsäkringsminister blir 40-årige Ardalan Shekarabi. Han har tidigare varit civilminister i regeringen och är också medlem i Socialdemokraternas verkställande utskott. Samtidigt presenterade Löfven en ny civilminister efter Shekarabi, nämligen Lena Micko. Hon har tidigare bland annat varit kommunalråd i Linköpings kommun, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting 2015-2019.

Foto: regeringen.se

Shekarabi får därmed bland annat pensionsfrågan i sin nya ministerportfölj.

– För en socialdemokrat och jurist är det mycket hedrande att få bli Sveriges socialförsäkringsminister. En av de första frågorna jag kom i kontakt med när jag engagerade mig som ung var just pensionsfrågan. Jag fick lära mig om den strid som togs när den allmänna pensionen byggdes ut, och skapade en grundtrygghet för de äldre, säger han på pressträffen.

Han hade med sig en gammal skrift från partiet som han citerade.
– Hela vårt samhällsbygge vilar på att det är den generella välfärden och våra gemensamma trygghetssystem som lägger grunden för ett starkt samhälle. De som arbetar ett helt yrkesliv och byggt det land och välfärd vi är så stolta över ska ha den ekonomiska trygghet som de förtjänar. Pensionerna ska vara en av S och regeringens paradgrenar, säger Shekarabi och fortsätter:

MALMÖ 2018-09-04 Socialminister Annika Strandhäll och statsminister Stefan Löfven (S) i samspråk med personal de besöker Södervärns vårdcentral i Malmö på tisdagen. Foto: Johan Nilsson / TT

– Regeringen har successivt och målmedvetet arbetat för att stärka de äldres ekonomi och trygghet. Men mer måste till. Det svenska pensionssystemet är bland de stabilaste i världen, men allt för många har en pension som är för låg. Det räcker inte till helt enkelt. Det är vår skyldighet att göra mer. Pensionerna ska höjas. Landets äldre ska hedras, inte straffbeskattas, inte hänvisas till ett liv i fattigdom.

Nya socialförsäkringsministern fick även frågor om pensionerna och uppgörelsen inom den så kallade ”pensionsgruppen”.

– Först ska man komma ihåg att i Januariavtalet fastslås att pensionerna ska höjas. Det arbetet är inlett och som vi kommer intensifiera. Sen finns överenskommelser inom ramen för pensionsgruppen som rör avgifter och finansieringen av pensionerna som vi får återkomma till. Men det här är en helt avgörande fråga för oss, ingen tvekan om det, sade Shekarabi.

Vad tycker du om beslutet? Skriv gärna en kommentar.