Svensk grundskola inför ”proper” klädkod – detta får eleverna inte ha på sig

Skoluniform eller annan klädkod i grundskolan har varit vanligt i många länder i decennier. Anledningarna till varför har varit flera, men minskad risk för utanförskap har varit ett av dem. En annan anledning är att man vill undvika opassande klädsel, som kan vara stötande.

Nu väljer en svensk skola i Göteborg att följa exemplen, något som får flera föräldrar att rasa.

Jensens grundskola i Göteborg inför klädkod bland eleverna på skolan. Från att tidigare ha fått bära vad man vill så måste eleverna numera förhålla sig till en ”proper” stil.

Mjukisbyxor blir förbjudet

Anledningen till de nya reglerna är att skolan vill motverka machokultur, utanförskap och kriminalitet, vilket gör att de förbjuder kläder som kan associeras med det.

Några plagg som räknas in bland dessa är mjukisbyxor och den populära “becknarväskan”, rapporterar Göteborgs-Posten.

Foto: TT

Förälder: ”Det har spårat ur”

Enligt GP ska flera föräldrar ha blivit upprörda över skolans beslut.

– Det har spårat ur. Ett omfattande segregationstänk lyser igenom. Jag känner stark oro för utvecklingen och för mitt barn som går där, säger en förälder till GP.

En annan menar att det kan anses som ett främlingsfientligt beslut, då man tar bort möjligheten att visa mångfald.

Rektorns ursäkt

Enligt DN ska skolans rektor Sebastian Nyrén Vanneryr skrivit ett mejl till elever och vårdnadshavare, där han beskrivit hur skolan aktivt arbetat för en förändring de senaste åren.

”90% av eleverna kom från socialt utsatta områden och atmosfären på skolan präglades verkligen inte av den trygghet och studiero vi idag är så stolta över”,

Detta ska ha varit anledningen till beslutet om en mer ”proper” klädstil.

Rektorn ska senare ha ursäktat sin formulering i mailet, och betonat att han själv tidigare jobbat i utsatta områden. Han beskriver de som klumpiga och betonar att han inte menade att värdera elever.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Vad tycker du om klädkod på skola? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);