Svenska folkets dom – två av tre bilister vill begränsa A-traktorer på vägarna: ”De hatar oss”

Nästan två av tre bilister vill begränsa A-traktortrafiken på allmänna vägar, det visar en ny Novus undersökning från Sveriges radio.

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste året och allt fler ungdomar väljer att köra omkring i dessa fordon. En kultur som blossat upp igen efter den nya lagen om att bygga om bilar trädde i kraft i juli i 2020.

I takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckorna gjort det. Något som oroat poliser runt om i hela landet.

I Skåne vill polisen Fredrik Adler se ett förbud mot fordonet, något Dagens Nyheter rapporterat om tidigare.

– Med tanke på resultatet och manipulationen vi kan konstatera skulle jag vilja se ett förbud mot fordonstypen, säger han till DN och fortsätter:

– Vi måste ta tag i detta nu, för annars kommer det spåra ur totalt.

Två av tre vill begränsa A-traktortrafiken

Men det är inte bara poliser som fått nog av A-traktorer.

Nu visar en ny Novusundersökning från Sveriges Radio Gävleborg att nästan två av tre Gävleborgare vill begränsa A-traktortrafik på allmänna vägar.

Och inte nog med det, 17 procent eller nästan var femte tillfrågad vill se ett totalt A-traktorförbud.

LÄS MER: Efter olyckorna med A-traktorer – nu ryter 17-åriga Anny ifrån till vuxna bilister: ”Lägg ifrån er mobilen”

När A-traktorföraren Tora Alvenhag, 16 år, får höra talas om undersökningen blir hon inte förvånad.

– Många ligger väldigt nära, gör väldigt fula omkörningar. Man kan få finger pekat mot sig och en och annan tutning, säger hon till radion.

A-traktorer, ungdomar
Foto: TT

Den 16-årige A-traktorföraren Isak Jonno instämmer och han vittnar om ett ännu aggressivare beteende bland vuxna bilister.

– Ja, de ligger väldigt nära nästan så de kör in i sidospeglarna, prejar av en från vägen. Man märker liksom att de hatar oss, säger Isak till radion.

Även i Värmland har undersökningen genomförts och av de 527 värmlänningar som tillfrågats svarar sex av tio värmlänningar vill begränsa eller förbjuda framförandet av A-traktorer på allmänna vägar.

Inte heller i Värmland kommer resultatet av undersökningen som en chock.

– De är ju ganska mycket ett hinder, men det är också ett bra sätt för ungdomar att ta sig fram, så jag tycker absolut inte att de borde förbjudas säger A-traktorföraren Alvin Örljesten till P4 Värmland.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.