Svenska turister längtar efter sol – rusning efter charterresor trots pandemin: ”Reseboom att vänta”

Coronapandemin och risken för en potentiell tredje våg stoppar inte svenskarna från att boka charterresor, det bekräftar resebolagen Tui, Apollo och Ving, som alla sett ett ökat tryck bland bokningarna de senaste veckorna. 

– När väl världen börjar öppna upp igen är en reseboom att vänta, säger Anna Hagberg, informatör på Ving, till Aftonbladet. 

Svenskarna längtar efter att få resa utomlands igen, och hos många är suget så starkt att de bokar resor trots risken för en tredje våg av covid-19.

Förra året fick flera flygbolag skjuta upp eller ställa in sina planerade avgångar, vilket många hoppas kunna ta igen i år. 

Många planerar utlandsresor i år

Enligt resebolaget Vings senaste enkätundersökning planerar 54 procent av svenskarna att resa ut ur landet under 2021.

Foto: TT

Anna Hagberg, som arbetar som informatör på Ving, bekräftar att man kan se en stark längtan efter solen hos många svenskar, då antalet bokningar ökat de senaste veckorna. 

Enligt Anna Hagberg är det skillnad från förra året, då fler svenskar nu avvaktar och vågar boka resor närmare inpå avgång. Samtidigt kan man se att många redan nu bokar sina resor som planeras äga rum nästa vinter. 

Fler vågar boka charter

Att resebolagen sett ett ökat tryck i bokningssystemen tror Anna Hagberg beror dels på coronavaccinationerna, men också för att svenskarna tröttnat på kyla och vill ha miljöombyte. 

– I slutet av förra året och vid årsskiftet märkte vi ett trendbrott där bokningarna ökade, mycket på grund av positiva vaccinbesked, säger Anna Hagberg till Aftonbladet

Charter,
Foto: Wikimedia Commons

Även resebolaget Apollo har sett ett ökat sug efter charterresor bland svenskarna. Enligt Annica Smith, som är marknadschef på Apollo, har många bokat resor med planerad avgång i sommar, på höstlovet, och även nästa vinter. 

”Kan röra oss över gränserna”

Även resebolaget Tui har märkt av ett ökat tryck i bokningssystemet, vilket bekräftas av Tuis kommunikationschef Adam Györki.

– I takt med att allt fler, både i Sverige och runtom i världen, får vaccin är förhoppningen att ett ”normalt resande”, där vi återigen kan röra oss över gränserna, inte är alltför långt borta, säger Vings Anna Hagberg till Aftonbladet.

Även om resebolagen fortfarande befinner sig i en tuff tid så ser de ljust på framtiden.

Vad är din syn på utlandsresor under pandemin? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required