Testperson i Astra Zenecas vaccinstudie har dött: ”Utvärderas noggrant”

En frivillig testperson i Brasilien som deltagit i läkemedelsföretaget Astra Zenecas och Oxfords universitets studie av ett vaccin mot coronaviruset har dött, det uppger brasilianska hälsomyndigheten Anvisa.

Det har gått över ett halvår sedan coronaviruset satte sina klor i världen och varje dag sedan dess har människor längtat och hoppats på att det snart ska komma ett fungerande vaccin mot sjukdomen.

LÄS MER: Anders Tegnell om osäkerheten för vaccin till äldre: ”Fullständigt omöjligt att säga”

Flera läkemedelsföretag runt om i världen har jobbat i rekordfart för att ta fram ett vaccin mot coronaviruset och redan tidigare i höstas stod det klart att flera länder redan har ingått avtal med svensk-brittiska Astra Zeneca om att köpa vaccin när det blir godkänt. Sverige har bland annat, tillsammans med EU, köpt 300 miljoner doser av vaccinet i förväg. 6 miljoner av dessa ska gå till Sverige.

Frivillig testperson död

Nu har en person i Brasilien som deltagit i läkemedelsföretaget Astra Zenecas och Oxfords universitets studie av ett vaccin mot coronaviruset dött. Däremot kommer vaccinstudien inte att stoppas utan få tillåtelse att fortsätta som vanligt, det uppger Anvisa som inte lämnat ytterligare uppgifter om händelsen med hänvisning till sekretess, rapporterar TT.

Foto: Henrik Montgomery, TT/ Mikael Fritzon, TT

Oxfords universitet säger i ett uttalande att en utredning av dödsfallet inte visar på brister i säkerheten och Astra Zeneca skriver i en kommentar till TT att alla nödvändiga granskningsprocesser har följts:

”Alla viktiga medicinska händelser utvärderas noggrant av prövningsutredare, en oberoende säkerhetskommitté och tillsynsmyndigheterna. Dessa bedömningar har inte lett till några farhågor om fortsättningen av den pågående studien.”

Källor uppger till Bloomberg News att personen som avled ingick i placebogruppen, och alltså inte fick vaccinet.

Valde att stoppa vaccinprocessen

I september i år drabbades en frivillig testperson i Storbritannien av ”potentiellt oförklarlig sjukdom”

Astra zeneca, som då var inne i testfas 3 av coronavaccinet, valde då att stoppa processen i några dagar för att utreda händelsen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);