Tonåringar hotar och misshandlar andra barn – publicerar förnedringen i sociala medier: ”Är förfärligt”

Barn och ungdomar hotar och misshandlar andra jämnåriga samtidigt som de filmar. Sedan lägger de ut våldet i sociala medier.

I Västerbotten har fenomenet blivit allt vanligare, men enligt polisen är det långt ifrån nytt, rapporterar SVT.

I onsdags blev Mia Dias 13-åriga dotter misshandlar i Centrala Umeå av en grupp tjejer. Misshandeln filmades och publicerades i sociala medier.

Foto: Jessica Gow/TT

Enligt Mia hade tjejerna, som var i tonårsåldern, både sparkat och slagit flickan, dragit henne i håret, spottat på henne och skakat hennes huvud.

Ingen ingrep

Trots att det var mitt på ljus dagen och människor runt omkring var det ingen som ingrep.

– Det var i stan, mitt bland folk och ingen gör någonting, det är fruktansvärt, säger Mia till SVT Nyheter Västerbotten.

Svt har pratat med flera föräldrar som haft liknande upplevelser där barnen blivit misshandlade av andra barn och att det har filmats för att sedan publiceras i sociala medier.

Utredningen lades ned

En av föräldrarna som SVT har pratat med gjorde en anmälan men den lades ned på grund av att personerna som var inblandade var under 15 år. Rådet den föräldern fick av polisen var att deras barn inte skulle vistas på stan eller svara om någon okänd ringer.

Men skulle det hända något så skulle de ringa 112.

LÄS MER: Förbipasserande filmade död pojke – nu ryter polisen ifrån: ”Gå hem och skäms”

En annan förälder vittnar om liknande problematik. Mamman berättar för SVT hur hennes dotter fick sin näsa knäckt av ett tjejgäng, även dem la upp misshandeln i sociala medier. I det här fallet är utredningen fortfarande aktiv då en av de inblandade var över 15 år vid tillfället.

Karin Svedberg, polis med inriktning ungdomsbrott i Umeå säger till SVT att de känner till problematiken och att polisen har sett flera ärenden som handlar om misshandel på film som sprids i sociala medier.

Lägger ansvaret på föräldrarna

Däremot är det svårt för polisen att arbeta förebyggande med den här typen av brott. I stället lägger hon ansvaret hos föräldrarna.

– Föräldrarna här har ett stort ansvar, vad gör ens barn och ungdomar med sina mobiler och vad sprider man på sociala medier och att man pratar med sina barn om det, säger hon till SVT.

Om man som ungdom blir utsatt för den här typen av brott tycker Karin Svedberg att man ska berätta det för någon vuxen och att det ska polisanmälas. För kommer det inte till polisens kännedom att det har hänt så kan det inte utredas.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);