Trots ökad smitta – Anders Tegnell sågar överläkarens nya idé om att skydda äldre: ”Det är tyvärr…”

I oktober i år hävdes besöksförbuden på landets äldreboenden och tusentals pensionärer och deras anhöriga drog en lättnadens suck.

Men nu ökar smittspridningen ordentligt och Stockholms stad funderar på att åter införa besöksförbudet.

Men Anders Tegnell sågar idén.

Hittills har 162 240 personer smittats av coronaviruset i Sverige och 6082 personer har avlidit till följd av sjukdomen.

Och ännu syns inget bruten trend.

De senaste veckorna har smittspridningen skenat i Sverige och nu visar nya siffror att smittan tagit sig in på landets äldreboenden – igen.

Foto: Lars Pehrson, SvD, TT/ Staffan Löwstedt, SvD, TT

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm, vill se ett besöksförbud på landets äldreboenden igen.

– Inför besöksförbud på äldreboenden, viktigare nu än i våras, säger han till Tv4

Inför besöksförbud i Stockholm

Enligt uppgifter som Dagens nyheter tagit del av har konstaterat smittade mer än fördubblats på en vecka. Varpå Stockholms stad, nu under onsdagseftermiddagen, fattade beslutet om att införa ett totalt besöksstopp till alla äldreboenden i staden.

Besöksstoppet gäller samtliga vård- och omsorgsboenden från och med den 12 november till och med den 30 november. Före den 30 november ska beslutet omprövas.

Även Göteborgs stad inför besöksförbud på nytt.

– I rent juridisk mening är ett besöksförbud inte möjligt att införa, såsom lagarna är skrivna. Därför är det här inte helt enkelt att formulera. Därför talar vi om ett besöksstopp. Vi kan inte utfärda böter om det skulle brytas emot, men kommunens direktiv är tydligt: Vi kan inte ha besök från anhöriga nu, såsom smittan utvecklas, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen, till Dagens Nyheter.

Men Sveriges statsepidemiolog sågar idén om att införa besöksförbud på nytt.

Smittan kommer inte från besökare

Enligt en intervju med TV4 kommer inte smittan från besökare utan från personalen på boendet.

– Vi har följt upp det där ganska noggrant och vi har kontinuerlig kontakt med de regionala smittskydden. De ser väldigt liten smittspridning från besökare på äldreboenden. Nästan ingen alls. Så när man kan följa de här smittkedjorna, så är det tyvärr nästan alltid personal som har med sig smittan eller personerna som bor där, säger Anders Tegnell till Tv4 och fortsätter:

– Ett besöksförbud skulle inte innebära någon större förändring i den verksamheten. Tvärt om vet vi att det besöksförbudet hade väldigt mycket negativa effekter.

Hitta viruset så fort som möjligt

I stället tycker han att man måste jobba med att utbilda person och se till att personal som uppvisar symptom kan stanna hemma.

– Men det gäller också att hitta den så fort som möjligt, vilket man ju också gör nu. Så att smittspridningen inte blir lika omfattande som den blev i våras, säger han till Tv4.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required