Tusentals svenskar planerar resa till turistparadiset över jul – trots ökade smittspridningen

Trots att coronalarmen ökat på flera håll i världen fortsätter svenskarna att resa.

Över julhelgerna beräknas 15 000 semestersugna svenskar att resa till Kanarieöarna, rapporterar TV4.

Smittspridningen har skenat åt helt fel håll de senaste veckorna. Och fler och hårdare restriktioner har införts i Sverige.

Under söndagen höll Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) tal till nationen. Där tog han bland annat upp hur hårt sjukvårdspersonal sliter i dessa tider och hur allt fler intensivvårdsplatser nu används för att vårda svårt covid-sjuka patienter.

Men han kom också med en viktig påminnelse om att ”det vi gör nu kommer påverka hur lucia och julfirandet blir, och vilka som kommer att vara med oss då”.

Men hur blir jul och nyår då? Ja, det är svårt att svara på i nuläget men enligt experterna kommer den bli långt ifrån vad den brukar.

Folk fortsätter att resa

Men trots den rådande situationen i världen fortsätter svenskarna att resa och över jul och Nyår beräknas omkring 15 000 svenskar att resa till Kanarieöarna.

LÄS MER: Svenska turisternas besvikelse – sitter fast på Gran Canaria efter inställda flyg: ”Kände mig ändå säker”

Siffran är såklart hög men långt ifrån hur det brukar se ut.

– Exakt antal är svårt att säga eftersom de stora resebolagen inte går ut med det. Däremot säger de att ungefär en femtedel av ett normalt år kommer att resa. Och tar man då Kanarieöarnas statistik över hur många som kom i fjol så landar det på ungefär 15000 svenskar som kommer i december, säger reportern Maria J Holmgren, till Tv4.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stränder och gator ekar tomma

Men för de svenskar som landar på Kanarieöarna är det inte mycket som är sig likt. Flera hotell är nedstängda, restruanger, barer och butiker likaså.

Och allt från stränder till gator ekar tomma.

Enligt Maria J Holmgren är det flera som är bosatta på Kanarieöarna som därför hoppas att restriktionerna ska börja lätta och att flera turister ska våga sig dit igen.

– Det är kämpigt för Kanarieöarnas befolkning för de lever på turismen. 90 procent indirekt av deras BNP kommer från turismen på något sätt.

LÄS MER: Fullsatta plan från Sverige på höstlovet – trots larm om ökad smitta i Europa: ”Kanske ångrar det här”

Men än så länge kan man inte bara fly julstöket vind för våg. Det är fortfarande en rad säkerhetsåtgärder som måste följas.

– Man måste hålla avstånd, man måste ta PCR-test för att komma hit, man måste ha munskydd överallt när man rör sig på Kanarieöarna. Både inne på hotellet och utomhus. Det är bara när man ligger stilla vid poolen eller äter som man får ta av sig det, så det är klart att det är annorlunda. Men å andra sidan är det lätt att hålla avstånden för de som tar sig ner hit, säger Maria J Holmgren till Tv4.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);