TV4-bossens nya tråkiga besked till drabbade tittarna: ”Jag tror tyvärr att…”

Tv-bråket trappas upp.
En tredjedel av Sveriges hushåll har blivit av med TV4.
Och nu kommer nya, dystra besked från kanalen.

Natten till onsdagen släcktes TV4 – Sveriges näst efter SVT1 största tv-kanal – ned för ett av tre hushåll i Sverige.

Bakgrunden är ett tv-bråk med å ena sidan TV4:s nya huvudägare Telia – där staten i sin tur är största ägare – och TV-distributören Tele2 med varumärken som Com Hem och Boxer. Dessa kunder har nu blivit av med TV4:s och C Mores kanaler i tv:n efter att parterna inte lyckats komma överens om ett nytt avtal.

”Malou efter tio” med Malou von Sivers är ett populärt förmiddagsprogram på TV4. Bildkälla: Youtube/TV4

De senaste dagarna har parterna fört en intensiv debatt i olika medier.

– Den strid om TV4 som nu pågår handlar om mediemångfald och konkurrens. TV4 har sen starten 1994 varit öppen för alla, men nu hotas detta. Telia har nyligen tagit över TV4 och därmed har en stor telekomaktör blivit ägare av det som hittills varit en fri tv-kanal. Som ägare av TV4 kan Telia göra detta till något gynnsamt till sig själv, och begränsa tillgången av TV4 till andra till exempel våra kunder, sade Tele2:s kommersielle chef Samuel Skott häromdagen.

Han utlovade samtidigt sina kunder kompensation med andra tv-kanaler i utbudet under tiden konflikten pågår.

LÄS MER: Därför släcks TV4 ner för miljontals hushåll

Under onsdagen gav sig också förre TV4-vd:n Jan Scherman in i debatten när han bad parterna ”hålla käften och försöka lösa konflikten”.

Nya mötet – TV4-bossens dystra framtidsutsikter

Nu ger TV4:s nuvarande vd Casten Almqvist nya besked i det offentliga TV-bråket, efter ett nytt möte under torsdagen. Och han ser dystert på den närmaste framtiden i konflikten.

Foto: TV4, pressfoto.

– Efter dagens möte tror jag tyvärr att det kommer dröja innan Com Hem sänder TV4 igen. Svenska tv-tittare är redan genuint trötta att inte kunna titta på TV4, skriver Almqvist i ett pressmeddelande.

Han poängterar att TV4 gett Com Hem möjligheten att visa TV4 helt fritt till januari.

– Som en följd av Telias köp av TV4 ska vi enligt åtaganden till EU-kommissionen erbjuda OTT-rättigheter till minst en aktör på marknaden. De förhandlingarna kommer inledas under första kvartalet 2020 med alla aktörer på marknaden på lika villkor. Com Hem använder nu sin storlek och dominanta position på marknaden som ett sätt att tränga sig före i kön och komma åt dessa OTT rättigheter, skriver Almqvist.

Han vill se en lösning på konflikten – men riktar samtidigt en ny sylvass känga till Com Hem.

– TV4 arbetar dag och natt för att lösa konflikten så att vår publik kan fortsätta titta på TV4. Istället utnyttjar Com Hem sin dominerande ställning genom att släcka TV4 för alla sina kunder för att sätta press på förhandlingen.

”Nyhetsmorgon” är ett av TV4:s flaggskepp som en tredjedel av tittarna nu kan gå miste om. Foto: TV4/Youtube

Vad har du att säga om det här? Är du drabbad av tv-bråket? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

TV: Sveriges TV-historia