Uppmaningen från WHO – ställ in utlandsresor till Europa i sommar: ”Enda rätta”

Vill du resa utomlands i sommar?

Då bör du tänka om – i alla fall enligt världshälsoorganisationen WHO, som uppmanar att avvakta med utlandsresor till Europa i sommar.

”Om du kan skjuta upp din resa är detta det enda rätta att göra nu”, skriver WHO i ett kampanjdokument enligt Svenska Dagbladet.

Vi har nu levt med coronaviruset i ett och ett halvt års tid, en pandemin som har förändrat livet och vardagen världen över.

Många har blivit sjuka, anhöriga har förlorat älskade närstående, företag har gått i konkurs och skarpa restriktioner har förelegat.

Den senaste tiden har vi dock börjat se ljuset i tunneln. Här i Sverige har smittspridningen minskat kraftigt i flera delar av landet, samtidigt som vaccinationerna mot covid-19 har fortskridit enligt plan.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik, har över 5,8 miljoner vaccinationer nu genomförts i landet. Av dessa har över 48 procent av alla vuxna över 18 år i Sverige vaccinerats med en dos, medan över 23 procent har fått två doser.

Foto: Johan Nilsson / TT

Budskapet från WHO: Ställ in utlandsresor

I takt med att fler lättnader har införts i restriktioner, har också många börjat längta efter utlandsresor.

Flera resebolag har sett ett högt tryck på bokningar av charterresor, då solsugna svenskar vågat sig utomlands i allt högre grad.

Men enligt världshälsoorganisationen WHO, är det fortfarande för tidigt att börja resa. I en ny sommarkampanj, som Svenska Dagbladet har tagit del av, uppmanar WHO till att ställa in eller skjuta upp utlandsresor i Europa.

”Om du kan skjuta upp din resa är detta det enda rätta att göra nu. Resande är inte riskfritt vilket förra sommaren lärde oss. Ditt beslut påverkar om denna pandemi kan stoppas”, skriver organisationen i kampanjdokumentet enligt SvD.

utlandsresor, charter
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Varnar för fjolårets scenario

I dokumentet varnar WHO vidare för nya smittsamma varianter av covid-19, som håller på att bli dominerande virusstammar.

De menar därför att alla länder bör göra en genomtänkt riskkalkyl innan de öppnar upp för resande.

”Vi bör inte upprepa scenariot från sommaren 2020 när många länder lättade på restriktionerna alltför tidigt och alltför fort – och vi såg ett kraftigt uppsving av coronafall under hösten”, varnar WHO enligt SvD.

Hur känner du inför att resa utomlands i sommar? Lämna gärna en kommentar!

kanarieöarna, strand
Foto: AP/TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required