Ministern ryter ifrån mot studenter – efter snabba smittspridningen: Sluta festa

Smittspridningen av covid-19 bland studenter i Uppsala beskrivs som okontrollerad. Majoriteten av alla smittade studenter misstänks bära på den sydafrikanska varianten av viruset, och nu pekas studentfester ut som den stora boven i dramat. 

– Ni är vuxna människor. Jag vill inte se fler fester, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning (S) i ett uttalande. 

I den pågående smittspårningen som görs i Uppsala har det visats sig att studentfester legat bakom stora delar av virusutbrottet

”Jag vill inte se fler fester”

Matilda Ernkrans, Sveriges minister för högre utbildning (S) ryter ifrån. I ett uttalande är hon tydlig med att hon tycker att eleverna borde bete sig bättre. 

– Lärosätena har så klart ett ansvar och det tar de också. Men studenterna är ju vuxna människor. Jag vill inte se fler fester. De måste naturligtvis ta ansvar för vad de själva gör och utsätter andra för, säger hon enligt Aftonbladet

Amir Nabizadeh/TT

Matilda Ernkrans uppmärksammar att elever tagit ansvar genom att plugga på distans, och att hon har förståelse för att det är tufft att genomföra alla studier digtalt. 

Riskerar liv

Men trots att många studerar hemma, och vaccinationer genomförs, så är det inte läge att slappna av, menar Ernkrans. I sitt uttalande påpekar hon att övervägandet om fester handlar om folks hälsa.

– Jag vill inte se några fler trånga korridorsfester. Man riskerar liv och hälsa, ingen är fredad från allvarlig sjukdom eller långvariga symtom. Det här duger inte, säger ministern.

Öl. Studenter
Foto: Shutterstock

Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig vid provtagningsenheten i Uppsala kallar festerna för superspridarevents. Detta då man kunnat se en tydlig koppling mellan festerna och ökad smitta. 

Smittades av muterad virusvariant

För att förhindra att smittan fortsätter spridas föreslår Mats Martinelll att boendevärdar kan besöka studentboenden på kvällar och helger. Detta för att kunna avbryta festerna med stöd av pandemilagen.

Så sent som i måndags rapporterade SVT att man misstänker att ett 20-tal studenter i Uppsala smittats av det muterade viruset, även kallat den sydafrikanska varianten. Utbrottet är kopplat till en studentfest i Flogsta, Uppsala.

Läs mer:

Sedan sportlovets start har covid-19 ökat i Sälen och Åre. Nu vill smittskyddsläkaren se hårdare restriktioner. Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner on Wednesday, February 24, 2021
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);