Det här händer med din kropp när du äter avokado varje dag.

Jag älskar avokado och jag vet att jag knappast är ensam. Frukten beskrivs väldigt ofta som extremt nyttig, och faktum är att sanningen inte alls ligger långt därifrån. Förutom att det är gott och att det, enligt mig, passar till nästan allt så finns det väldigt många anledningar att äta den fantastiska frukten. Så vad händer då egentligen om man skulle äta avokado varje dag?

1. Du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar och stod 2014 för 36 och 37 procent av dödsfallen för kvinnor och män enligt Socialstyrelsens undersökning. Så varför skulle vi inte försöka skydda oss mot detta genom att äta bättre? Avokado har visar flera positiva effekter mot detta på flera olika sätt tack vare dess låga halt av mättade fetter och höga halter av omättat fett. Att äta för mycket av mättade fetter höjer kolesterolvärdet samtidigt som intag av omättade fetter sänker detta. Avokado innehåller dessutom antioxidanter som karotenoider och fenoler som kan hjälpa till att förebygga inflammationer och oxidativ stress samtidigt som det förbättrar blodcirkulationen.

2. Du kan få det enklare att behålla vikten.

För de som kämpar med vikten kan avokado hjälpa till med att tappa vikt och behålla en hälsosam BMI genom att främja en känsla av mättnad. Det har också visat sig att med avokado i eller till måltiden gör det att risken minskar att äta för mycket. Samtidigt har det visat sig att dieter med enkelomättade fettsyror, som avokado är fyllt med, visat sig nyttigare för hjärtat än dieter byggda med lågt fettintag.

3. Du kan minska risken för cancer.

Avokado ger oss flera olika fytokemikalier som kan minska risken för cancer. Proteingruppen som kallas glutation samt xanthophyll lutein, vilka båda finns i avokado, har visat en minsking av oral cancer. Dessutom visar även data att avokado kan minska risken får både bröst- och prostatacancer. Även om fler undersökningar måste göras så visar mindre studier att specifika typer av fav som kommer från avokado kan frammana anticancer effekt på myeloid leukemiceller.

4. Du skyddar din hy och ögonen längre upp i åldern.

Som det visar sig gör avokadons karotenoider en hel del för vår kropp. Både lutein och andra ämnen som finns i avokado som kallas zeaxantin kan bromsa åldersrelaterade synförsämringar och förhindra synfel. Samma näringsämnen fungerar även mot oxidativ UV-skada och håller huden len och frisk. Den enkla absorptionen av vår kropp från karotenoider i avokados i jämförelse med många andra frukter och grönsaker gör att äta avokado varje dag till ett klokt val.

Jag älskar avokado och får nu ännu fler anledningar att fortsätta göra guacamole alldeles för ofta. Kanske känner du någon som tror att de äter för mycket avokado eller aldrig äter den härliga frukten. Då är det bara att dela med sig av detta så borde problemet vara löst.

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.