Hon blandar kycklingsoppa, gräddfil och potatis. Resultatet? Jag bara dreglar.

Amerikanarna är kända för sina hamburgare och annan snabbmat, men rätten ”Hash Brown Casserole” är fortfarande ganska okänd i Sverige. Det tycker jag är synd, för den här rätten som innehåller både riven potatis och ost är otroligt mumsig. Receptet kräver ingredienser som kan vara lite svåra att få tag på i Sverige, men med en välsorterad mataffär, eller lite kreativitet i köket, går det absolut att få till den här rätten.

De här ingredienserna behöver du:

900 gram frysta ”Hash browns” som har tinats (Det här kan vara enklare att hitta i andra länder, då detta säljs fryst i paket. Har du problem med att hitta den här ingrediensen kan du läsa längst ner hur du går till väga för att göra egna ”Hash browns”, en potatisrätt som påminner om rösti eller råraka).

Salt och peppar.

3 dl krämig kycklingsoppa utan bitar (som till exempel Campbells kycklingsoppa/hönssoppa).

450 gram gräddfil.

1 dl smält smör.

1 dl skuren lök.

1 dl skarp cheddarost.

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en ugnssäker form. Lägg potatisblandningen (dina hash brown potatoes) i formen och krydda den med salt och peppar.

potatis1200x630

Blanda soppan, gräddfilen, smält smör och lök i en skål.

Skärmavbild 2015-09-04 kl. 14.48.24

Häll sopp-blandningen över potatisarna och rör om.

Skärmavbild 2015-09-04 kl. 14.49.09

Häll cheddarost på blandningen.

osten1200x630

Ställ in formen i ugnen i 45-55 minuter. Blandningen är klar när innehållet i formen är gyllene. Ta ut formen från ugnen. Ät och njut!

Skärmavbild 2015-09-04 kl. 14.50.26

 

Så gör du ”Hash Browns” hemma:

Riv potatisar, lägg dem i en skål med kallt vatten och rör om. Häll av vattnet och lägg sedan potatisarna i en skål med kallt vatten en gång till och rör om. Låt den rivna potatisen torka ordentligt.

Stek den rivna potatisen i smör och krydda med salt, peppar, cayennepeppar och paprikapulver.

Stek den rivna potatisen tills den har fått en brun yta på undersidan, det tar ungefär fem minuter. Fortsätt att steka potatisarna, tills båda sidorna har fått en bryn yta, detta tar ungefär 5 minuter till.)

Det går utmärkt att göra dina Hash Browns själv. Men enklast är alltså att hitta dem färdiga i affären.

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.