Meteorologen varnar – höstkyla och kraftiga vindar på väg: ”Riktigt blåsigt”

Dags att plocka fram mössa, långkalsonger och halsduk.

Nu kopplar höstkylan sitt grepp om Sverige.

– Det blir riktigt blåsigt, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, till Aftonbladet.

Början på hösten har varit allt annat än ruggig. Temperaturerna har varit relativt ljumma och på många håll har den meteorologiska hösten, då det i fem raka dygn ska vara en medeltemperatur under 10 grader, lyst med sin frånvaro.

Så sent som i förra veckan rapporterade exempelvis SVT att det fortfarande kunde räknas som sommar i södra Sverige – trots att vi är i mitten av oktober. Hösten har, med andra ord, kommit något senare än normalt i år.

Men nu är den där ruggiga höstkylan på väg in över landet.

kyla
Foto: AP Photo/Michael Probst

Kyla och kraftiga vindar på ingång

Enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, väntas det bli allt kallare inom kort. Så pass att det till och med kan bli frost på sina håll.

– Vi har ett högtryck över Norska havet och ett lågtryck öster om oss. Det gör att nordliga kalla vindar har dragit ner över landet. Det blir betydligt lägre temperatur och märks framför all på nätterna, säger Mikael Sjöstrand till Aftonbladet.

Sjöstrand menar också på att det kan komma att bli ordentligt blåsigt, med kraftiga vindar. Något som bland annat innebär att träd riskerar att falla liksom att det kan bli problem med elnät.  

– Det blir riktigt blåsigt på Öland och Gotland, längs Smålandskusten, i Bleking och i Skåne. In över land kan det bli mellan 15 och 21 meter per sekund I vindbyarna. Ute till sjöss blir det mycket hårda vindar, strax under storm. Det kallar vi styv kuling.

kraftiga vindar
Foto: Johan Nilsson / TT

SMHI varnar

Även väderinstitutet SMHI har under onsdagen utfärdat en varning för kulingvindar till sjöss, samt mycket hårda vindbyar över södra Öland.

Där kan det komma att blåsa 21-23 meter i sekunden, något som också kan innebära problem för stora fordon.

”Ett lågtryck över kontinenten ger tilltagande nordostlig vind i söder och en klass 1 varning för mycket hårda vindbyar är utfärdad för södra Öland. Kulingvarningar är utfärdade för stora delar av Östersjöns farvatten”, skriver SMHI på sin hemsida.

DELA för att informera dina vänner!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required