SMHI:s glädjebesked till helgen – här slår nya supervärmen till: ”Det är här solen kommer vara”

Juni lider mot sitt slut och lagom till helgen går vi in i vad som för många är den första officiella semestermånaden.

Då juni skämt bort oss med många soliga dagar är förväntningarna på många håll höga. Men helgen bjuder på växlande väderlekar beroende på var i landet man befinner sig. Här är SMHI:s senaste prognoser. 

Sommaren har bara börjat men redan hunnit bjuda nästan hela landet på varma dagar och tropiska temperaturer. Men hur länge värmen kommer att ligga kvar är en fråga som många just nu ställer sig. 

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix / TT

Enligt Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, blir julis första dagar inte lika varma i södra och mellersta Sverige som den senaste tidens, som varit norr om 28 grader. 

– Under lördag och söndag så är det osäkert hur många skurar det kommer att bli i Svealand och Götaland. Även om det kommer att vara uppehåll vid flera tillfällen så kommer det att vara en del moln. Det blir inte den här klarblåa himlen som vi haft, säger Jon Jörpeland till Newsner. 

Vädret i helgen ser i dagsläget ut att vara ganska lika för samtliga län söder om Dalarna. Skurar blandat med uppehåll och moln, även om en viss värme ligger kvar. 

– Det kommer att vara mellan 20 och 25 grader ändå på vissa håll. Men man kan också få räkna med att det kan bli under 20 grader när det regnar, säger Jon Jörpeland. 

25 grader på flera håll

De som bor eller befinner sig i Norrland kan dock glädja sig åt goda och soliga nyheter. Från Dalarna och uppåt kan man enligt SMHI räkna med badväder i form av sol och värme. 

– I Norrland blir det soligt, och det är det inte omöjligt att det kan rör sig om 25 grader på många håll. Det är där solen och värmen kommer att vara, säger Jon Jörpeland till Newsner.   

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vill man ha en regnfri helg med sol är det med andra ord Norrland som gäller, där både södra och norra delen får soligt väder. 

När kommer värmen tillbaka till mellersta och södra Sverige då? Enligt Jon Jörpeland kan man räkna med varierat väder även en bit in på nästa vecka. 

– Det här växlande vädret med temperaturer om 20 grader ser ut att ligga kvar ett tag, det är där vi kommer att vara, säger han till Newsner.

Dela gärna helgens prognoser med andra.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);