7 okända hälsofördelar med att dricka hett vatten.

Det finns inget godare än vatten när man är riktigt, riktigt törstig. Efter ett intensivt träningspass till exempel, då älskar jag att vända en flaska upp och ner och halsa i mig så mycket jag bara orkar. Helst ska vattnet vara så kallt som möjligt. Och vi älskar nog alla ett glas riktigt kallt vatten en stekhet sommardag. Men det många inte vet är att varmt och hett vatten har många exklusiva hälsofördelar som inte kallt vatten har. Så om du älskar te – grattis! Ta dock inte varmt vatten direkt från kranen. Här är sju oväntade hälsofördelar, exklusiva för varmt och hett vatten. Drick det gärna med lite citron i.

1. Kan hjälpa för viktminskning

Vill du gå ner i vikt? Hett vatten är bra för att upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning och för att bryta ner fettet i kroppen. En del säger att det fungerar lika bra eller bättre med kallt vatten – men klart är att mycket vatten är bra för ämnesomsättningen.

2. Hjälper mot mensvärk

Hett vatten har en lugnande effekt på coremusklerna, och kan hjälpa till att bota kramper som kan uppstå i samband med mensvärk. drick gärna te med citron och ingefära.

Bildkälla: Mostphotos

11739898-fresh-tea

3. Avgiftar kroppen

Det är inte nödvändigt att köpa en dyr detox, hett vatten räcker för att avgifta kroppen. Temperaturen stiger vilket leder till att man svettas – som i sin tur frigör toxiner från kroppen och rensar den ordentligt.

4. Ger bättre hy

Drick hett vatten för att bli av med toxiner som gör att man åldras snabbare – och för att reparera hudceller som förbättrar elasticiteten i huden. Den skadade huden blir lenare. Hett vatten rensar också kroppen på infektioner som orsakar finnar och akne.

5. Bra för håret

Hett vatten har flera fördelar för håret. Det ger till exempel fukt till hårbotten och motverkar på så sätt mjäll. Det ger också energi till hårrötterna och aktiverar dem – som bidrar till ett friskare hår som växer snabbare och återfår sin naturliga glans.

Bildkälla: Mostphotos

4324691-hot-water-and-kettle

6. Ökar blodcirkulationen och är bra för nervsystemet

Hett vatten ökar blodcirkulationen och bryter ner fettsamlingar kring nervsystemet – vilket ger en hälsosammare kropp.

7. Bra för matsmältningen

Studier visar att kallt vatten i samband eller efter en måltid kan härda oljan i maten. Det kan leda till att lager av fett lägger sig på insidan av tarmen – vilket i sin tur kan ge tarmcancer. Detta är lätt att undvika genom att dricka hett vatten i stället.

Källor: Lifehack, Kurera, Expressen, Hälsoliv, Må Bra, Indigolife, Steg för hälsa.

Det här är bara några av hälsofördelarna med hett vatten. Men som alltid finns det de som hävdar att en del av dessa grejer är myter, och mycket av det har inte stöd i vetenskapen. Men testa dig fram och se vad som fungerar för dig! Om inte annat är det alltid gott med hett citronvatten 🙂

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna