Arg och grinig när du är hungrig? Här är vetenskapen bakom fenomenet ”hungrritation”.

Har du någonsin tappat humöret, så att det gått ut över någon annan när du har varit hungrig? Eller har någon gång fått ett ilsket utbrott med en kurrande mage? Om så är fallet har du upplevt ”hungrritation”, fenomenet som innebär att människor får en kort stubin när de inte fått mat enligt sin biologiska mat-klocka. Men varifrån kommer hungrritationen, och varför drabbar det endast en del av vår befolkning? Svaret finner du i vetenskapen, enkelt förklarat här!

Kolhydrater, proteiner och fetter och allt annat du äter smälts till enkla sockerarter och andra typer av näringsämnen. Denna näring går sedan ut i blodet där den fördelas som energi till hela kroppen.

Efter din måltid går sakta men säkert näringsämnena i blodet ner. Om dina blodsockernivåer faller tillräckligt lågt, kommer din hjärna uppfatta det som en livshotande situation.

Hjärnan är väldigt beroende av just denna sort av näring för att sköta sitt jobb. Det kan bli svårt att koncentrera sig och du börjar plötsligt göra dumma misstag oftare. Dina ord kan också bli röriga eller sluddriga.

Bildkälla: Mostphotos

4594944-hand-on-belly

När blodsockernivåerna sjunker till en viss tröskel släpps hormoner ut i kroppen som ökar mängden socker i blodet.

Två av dessa hormoner är stresshormoner som frigörs i alla möjliga stressande situationer. En utav dessa är adrenalin. Precis som du lätt kan bli arg under en pressad och stressad situation med adrenalin i kroppen, så kan denna dos av adrenalin som du får när du är hungrig ge dig en liknande reaktion.

En annan orsak till att hunger är kopplad till irritation är att båda styrs av gemensamma gener. En och samma gen kontrollerar signaler för hunger och irritation i hjärnan, vilket gör att kroppen reagerar med irritation – fast den egentligen behöver mat.

Bildkälla: Mostphotos

2365893-man-having-trouble-sleeping

Som du kan se finns det flera orsaker som kan leda till irritation när du är hungrig. Hungrritation är utan tvekan en överlevnadsmekanism som har hjälpt människor och djur genom all tid. Tänk så här: om hungriga väsen tog det lugnt och lät andra äta före dem så skulle deras art dö ut.

Det enklaste sättet att hantera hungrritation är att äta något innan du blir för hungrig. Även fast du kanske vill äta något snabbt, såsom choklad eller chips när du är mitt i din hungrritation, så har skräpmat den negativa effekten att den tar upp blodsockernivåerna till en hög nivå, som sedan rasar snabbt.

Risken är därför att snabba lösningar faktiskt gör det värre. Så tänk näringsrika, naturliga livsmedel för att tillfredsställa din hunger så länge som möjligt.
Ett annat sätt att hantera hungrritation är förslagsvis att hantera svåra situationer efter maten, inte före!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna