Biter myggorna dig oftare än andra människor? Här är vad det betyder…

Visste du att myggan är ett av det farligaste djuret i världen? Myggor orsakar överlägset flest människors död varje år och orsaken är att  myggor bär sprider sjukdomar som t.ex. malaria, denguefebern, gula febern. För de flesta människor i Sverige är dock myggbett bara något ofarligt, om än väldigt irriterande. Stickmyggor som i Sverige och kan dock vara en riktig en plåga i områden som exempelvis Nedre Dalälven, men vi svenskar kan vara lyckliga att de inte bär på virus och parasiter som i många tropiska områden. Själv brukar jag få en hel del myggbett på mina vrister och smalben och jag har alltid undrat varför just den delen av min kropp är så jäkla tilltalande för just myggor. Min bror brukar klara sig väldigt lindrigt undan på sommaren, på något vis är det alltid jag som är värt drabbad i familjen… I videon nedan, från Tech Insider, får vi lära oss varför myggor sticker vissa människor mer än andra … och det är ganska fascinerande, minst sagt. Det visar sig att det inte har någonting att göra med blodet, utan lukten som din hud utsöndrar. Läs gärna vidare för att få veta mer och dela gärna informationen om du känner någon som ofta får myggbett!

mygga99

Myggor är inte bara en av de vanligaste och mest irriterande bitande insekter som finns. För även om de inte är farliga för de flesta av oss svenskar, så försöker alla att undvika att bli biten av en mygga. Sprayer, rökelser, myggnät… Det finns en hel del knep för att hålla myggen borta…

Men nästan alla får sin beskärda del av myggbett på sommaren, som ofta kliar våldsamt och ger röda fläckar på kroppen.

wikie11

Och ibland känns det som att vissa människor lockar till sig mygg oftare än andra, vilket kan vara jäkligt irriterande. En gammal myt är att myggor dras till en viss typ av blod, men det är fel. I själva verket dras myggorna till vissa kroppslukter. Exakt vilka kroppsdofter som lockar myggen allra mest har dock forskarna inte funnit svar på ännu.

Personer som sällan blir stuckna utsöndrar ett slags kemiskt kamouflage, som gör att myggen inte kan hitta dem. Kamouflaget består av doftämnen, som döljer de dofter som myggorna går efter och det förvirrar de små blodsugarna.

mosa99

Och om du tränar, svettas, eller dricker öl kan du locka myggorna mer än andra omkring dig. Svett sägs vara ett av myggornas andra favoritämne utöver koldioxid. Forskning visar även en man som har druckit minst en öl med alkoholhalt på mellan 3 och 5 procent har förhöjd risk att bli biten. Studien gjordes bara på män, så man vet inte hur det funkar på kvinnor.

Men det är inte allt…

Här kan du lära dig mer om varför myggor dras mer till vissa människor:

Dela gärna information om du känner någon som borde få veta detta!