Det här händer med din kropp om du gör yoga varje dag.

Jag yogar varje dag. Varför? För att yoga är lite som allrengöringsmedel – hjälper mot det mesta. Tro mig. Jag var deprimerad i över tio år. Träningsformen hjälper mig hitta lugn och balans i tillvaron. Men det hjälper också mot stel kontorsrygg, oro, jobbstress, rastlöshet och mycket, mycket mer. Kroppen, sinnet och själen jublar efter varje gång. Funderar du på att damma av yogamattan? Du är definitivt inte ensam. Träningsformen har närmast blivit en folkrörelse. I runda slängar yogar 300 000 svenskar! Det finns så mycket bevis på att yogan faktiskt fungerar, mer än ”bara” som en träningsform. Här är 12 fantastiska saker som händer i din kropp om du tar plats på mattan regelbundet. Artikelförfattaren Zandra Lundberg är journalist och yogalärare.

Du blir mer flexibel.
Nej, vanliga dödliga yogautövare kommer kanske aldrig kunna slingra benen bakom nacken. Eller gå ner i split.
Men med regelbunden yoga kommer du gradvis att mjuka upp muskler och bindväv i kroppen.
Ta det försiktigt och lyssna på din egen kropp, speciellt om du är nybörjare – överdrivet bändande kan i värsta fall leda till skador.

Det reducerar smärta och stelhet i dina leder.
Hur ofta funderar du egentligen på att göra någonting bra för dina leder? Nej. Ofta snålar vi med kärlek till kroppsdelarna som gör att vi kan röra oss.
Positionerna i yogan får blodet att strömma till musklerna och hjälper dem att mjukas upp. Samtidigt kan de göra underverk för lederna. Studier visar att yoga reducerar både stelhet och smärta. Professor Sharon Kolasinskis studier visar att yoga har effekt på patienter med knäatros. Efter åtta veckor med en 90 minuters iyengaryogaklass i veckan rapporterade hennes klienter att de hade mindre smärta samt upplevde att lederna var betydligt rörligare.

Flickr/Beth Scupham

Hartsdale, New York, US: Yoga instructor Tao Porchon-Lynch poses

Du blir mindre stressad.
Lugn som en bunke fil. Det stämmer. Yogis är mer harmoniska. En studie från University of Maryland School visar att yoga är speciellt effektivt när det kommer till att reducera stress.
Ny forskning från USA visar även att yoga kan lindra stress i samband med depression, ångest, högt blodtryck och hjärtsjukdomar. Sambandet mellan dessa tillstånd tros handla om en obalans i nervsystemet som minskar kroppens nivåer av gamma-aminosmörsyra. Yoga kan hjälpa till att få balans på dessa nivåer.

Du får mer energi.
Hängig efter en lång dag på jobbet? Ta en sväng via yogamattan.
Kobran, nedåtgående hund, skulderstående och olika balansövningar är yogapositioner som sägs ha energigivande effekt.

Flickr/Matt Madd

14126653768_0ea5e2269f_z

Orosnivån i din kropp minskar.
Slappna av. Andas djupt. Dra upp mungiporna mot öronen.
En av de kanske allra minsta yogaposerna.
En studie gjord på två grupper där en av dem yogade under tolv veckor och den andra gruppen promenerade visar att yogagänget var stabilare i humöret och orosnivåerna var lägre. Barnets position, kamelen och framfällningar är riktiga humörhöjare.

Det minskar risken för att drabbas av hjärtsjukdomar.
Yoga för hjärtat. Kungen av kroppens organ mår toppen av en stund på mattan. Yogautövande ger samma effekt som andra former av motion såsom en rask promenad eller cykling, enligt en studie som publicerats i European journal of preventive cardiology. Där fann man att detta tycktes vara fallet både för friska och för personer som låg i riskzonen för hjärtsjukdomar.

Flickr/Andreas Ivarsson

Yoga vid Dšdsklippan

Du sover bättre.
Yoga hjälper dig av knoppa av på kvällen – och få en god natts sömn. Restorative yoga är en yogaform som sägs vara bra för att hjälpa nervsystemet att slappna av. Under en klass stöttar du upp kroppen med hjälp av bolster, block och filtar i olika positioner som hålls i upp till 20 minuter, så att kroppen kan spänna av. Studier har bland annat visat att personer som lider av kroniska sömnproblem kan förbättra såväl sömnkvalitet som antalet sovande timmar med hjälp av övningarna.

Det gör underverk för ditt sexliv.
Förför din partner – med en ökad sexlust och en rörligare kropp. Yogan kopplas samman med bättre sexliv, både när det gäller kvinnor och män. Studier visar att tolv veckors yoga ökar sexlusten, självförtroendet och orgasmerna. Hur? Rent fysiskt ökar yoga blodflödet till underlivet och stärker bäckenbottenmusklerna. Plogen, kobran och nedåtgående hund är positioner som sägs göra underverk för sexlivet.

Det boostar ditt immunförsvar.
När musklerna dras ihop och du stretchar dem så rör sig också organen. När du rör dig mellan olika positioner så ökas flödet till lymfkörtlarna. Det här hjälper lymfsystemet att fajtas mot infektioner och göra sig av med slaggprodukter.
En norsk studie visar att yoga boostar immunförsvaret på cellnivå. Och det tar inte länge, forskarna tror att ändringarna kom under tiden deltagarna var på sina mattor – och förändringarna var betydligt större än kontrollgruppen som promenerat i naturen och lyssnat på musik.

Det kan hjälpa mot migrän.
Tre månader med yoga – mindre migrän. I undersökningen fick 72 personer med migränproblematik testa på yoga under tre månader. Resultatet? Testpersonerna uppgav att migränen minskade i både intensitet och frekvens.

Flickr/r. nial Bradshaw

7484820084_e613a768a5_z

Det förbättrar din förmåga att fokusera.
Yogan hjälper dig att fokusera på nuet. Studier visar att regelbundet yogautövande förbättrar koordinationen, reaktionstiden och minnet. Det finns också forskning på att människor som utövar transcendental meditation har lättare att lösa problem och hitta information i minnesbanken – förmodligen för att de är mindre distraherade av sina tankar.

Det kan bli starten på en hälsosammare livsstil.
Nej, du kanske inte börjar hälla i dig litervis med gröna juicer i samma stund som du gått på din första yogaklass, men många vittnar om att yogan har fått dem att tänka över sina kostvanor och blivit mer medvetna om sina ätmönster. Forskare i Washington har kommit fram till att yoga kopplas ihop med mer mindfullt ätande. Medvetenheten som yogan ger kan hjälpa dig att sakta ner matintaget, så att du ger måltiden större betydelse, tuggar mer och hjälper matsmältningen genom att stressa ner.

Flickr/Robert Gourley

14442169911_53abcd61d5_z

Dela gärna detta vidare så att fler får ta del av alla de positiva effekterna av yoga.