Forskarna: Kryddstark mat kan leda till ett längre liv.

Ibland gillar jag forskarna väldigt mycket. En sju år lång studie visar att kryddstark mat, som jag verkligen gillar, kan kopplas till en längre livslängd. Kinesiska forskare undersökte 500 000 människors diet och kom fram till att de som äter het mat regelbundet lever längre. Människor som gillar en extra klick currysås, eller som älskar chili i maten, borde gilla den här studien.

Den stora studien publicerades i The British Medical Journal på tisdagen och avslöjar en hel del intressant kring människors matkonsumtion.

I sju år undersökte kinesiska forskare 500 000 personer i Kina och kom fram till att de som åt kryddstark mat en eller två dagar i veckan hade en 10% minskad risk att dö, jämfört med dem som åt liknande rätter mindre än en gång i veckan. Risken att dö var 14% lägre för de som åt kryddig mat mellan tre och sju dagar i veckan. I studien ingick personer i åldern mellan 35 och 79 från 10 geografiskt skilda områden i Kina. Forskarna kunde också se fördelar för tarmfloran och anti-fetma effekter av chili.

Men som i alla studier får man ta resultaten med en nypa salt.
”Framtida forskning behövs för att fastställa huruvida kryddstark livsmedelskonsumtionen kan förbättra hälsan och minska dödligheten direkt, eller om det bara är en markör för andra kost- och livsstilsfaktorer”, säger forskaren Nita Foruhi, som tittat på resultaten.

Kevin McConway, professor i statistik på Open University, varnar också för läsa in för mycket i resultaten.
”Kanske har det att göra med hur man använder kryddor i kinesisk matlagning, eller så kan det vara relaterad till vad kineser äter eller dricker tillsammans med kryddstark mat. Kanske det har något att göra med att människor i Kina tenderar att äta mer kryddig mat”, säger han enligt brittiska The Guardian.

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.